Trump, Katil Netanyahu’ya savaşı sonlandırması için “süre verdi”

Avrupa ve ABD, Lübnan Silahlı Kuvvetleri’ni yeniden diriltmeyi amaçlıyor Cumhuriyetçi lider Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla konuştuğu, seçimleri kazanması halinde göreve gelene kadar Gazze ve Lübnan’daki operasyonları sonlandırmasını istediği belirtiliyor. Times of Israel’e konuşan ve kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen yetkililer, Trump’ın bu mesajı, Florida’daki Mar-a-Lago’da yer alan malikanesinde Netanyahu’yu temmuzda ağırladığında ilettiğini söylüyor.  78 yaşındaki Cumhuriyetçi lider, … Trump, Katil Netanyahu’ya savaşı sonlandırması için “süre verdi” Devamı »

Eklenme Tarihi: 31 Eki 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 31 Eki 2024
Trump, Katil Netanyahu’ya savaşı sonlandırması için “süre verdi”

Avrupa ve ABD, Lübnan Silahlı Kuvvetleri’ni yeniden diriltmeyi amaçlıyor

Cumhuriyetçi lider Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla konuştuğu, seçimleri kazanması halinde göreve gelene kadar Gazze ve Lübnan’daki operasyonları sonlandırmasını istediği belirtiliyor.

Times of Israel’e konuşan ve kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen yetkililer, Trump’ın bu mesajı, Florida’daki Mar-a-Lago’da yer alan malikanesinde Netanyahu’yu temmuzda ağırladığında ilettiğini söylüyor.

78 yaşındaki Cumhuriyetçi lider, daha önce de Netanyahu’ya savaşı sonlandırma çağrısı yapmıştı fakat bunun için tanıyacağı süre ilk kez belli oldu.

Kaynaklar, savaş resmen sonlandıktan sonra Trump’ın, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Gazze’de yürüteceği çeşitli faaliyetleri destekleyebileceğini belirtiyor. Yetkililer, bunlara dair herhangi bir detay paylaşmıyor ama Netanyahu, savaş sonrası dönemde Gazze’nin güvenliğinden sorumlu olacaklarını söylemişti. Ayrıca Hamas’ın yeniden güç kazanmasını engellemek için IDF’nin Gazze Şeridi’nde tampon bölge oluşturması da planlanıyor.

Times of Israel, Trump’ın kampanya yetkilileri ve İsrail Başbakanlık Ofisi’nin yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

Diğer yandan Trump, bu ayın başında yaptığı açıklamada İsrail’in misilleme olarak İran’daki nükleer tesisleri vurması gerektiğini savunmuştu. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in nükleer tesisleri ya da petrol altyapısını hedef almasını desteklemeyeceklerini bildirmişti.

İsrail ordusu, cumayı cumartesiye bağlayan gece İran’a beklenen misillemeyi gerçekleştirmişti. Tel Aviv yönetimi, İran’daki en az 20 askeri hedefin vurulduğunu açıklamıştı.

Lübnan‘ı da bombalayan İsrail ordusunun, 1 Ekim’den bu yana ülkedeki en az 1085 binayı yerle bir ettiği bildiriliyor. Amerikan gazetesi New York Times’ın analizinde, İsrail sınırındaki Mhaibib köyünün bombardımanlar nedeniyle “neredeyse dümdüz olduğu” belirtiliyor. Buna ek olarak 5 köy ve kasabada mahallelerin çoğunun enkaza döndüğü ifade ediliyor. Analizde, 1085 binadan en az 200’ünün kontrollü şekilde patlatıldığı bilgisi paylaşılıyor.

İsrail ordusundan gazeteye gönderilen açıklamada, saldırılarda Hizbullah’a ait askeri hedeflerin vurulduğu savunuluyor. Ancak ABD’deki Tufts Üniversitesi’nden uluslararası hukuk uzmanı Tom Dannenbaum, geniş çaplı bombardımanlarda askeri amaçlarla kullanılmayan yapıların da zarar görebileceğine dikkat çekerek şunları söylüyor: