Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı: Erdoğan, Trump’la oynuyordu

Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı General HR McMaster, yeni çıkan kitabında “Erdoğan, Trump’la oynuyordu ve ona yalan söylüyordu” ifadelerini kullandı. 2017-2018 yılları arasında Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olan General HR McMaster’ın yeni kitabı çıktı. Gazeteci Ragıp Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kitaptan notlar paylaştı: 24 Kasım 2017’de Erdoğan ve Trump arasında bir telefon görüşmesi … Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı: Erdoğan, Trump’la oynuyordu Devamı »

Eklenme Tarihi: 30 Ağu 2024
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 30 Ağu 2024
Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı: Erdoğan, Trump’la oynuyordu

Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı General HR McMaster, yeni çıkan kitabında “Erdoğan, Trump’la oynuyordu ve ona yalan söylüyordu” ifadelerini kullandı.

2017-2018 yılları arasında Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olan General HR McMaster’ın yeni kitabı çıktı.

Gazeteci Ragıp Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kitaptan notlar paylaştı:

24 Kasım 2017’de Erdoğan ve Trump arasında bir telefon görüşmesi oluyor.

• “Hem Putin hem de Erdoğan, Trump’a yalan söylediler. Putin, Esad’ın kuzeydoğu Suriye’nin kontrolünü yeniden ele geçirebilmek için ABD’nin çekilmesini istediği için.”

• “Erdoğan, bağımsızlık arayışında bulunabilecek ve doğu Türkiye’ye hak iddia edebilecek bir Kürt Ordusunun gelişmesini engellemek için yanlış bilgi veriyordu.”

• “Putin gibi Erdoğan da Esad’ı Suriye İç Savaşı’nın kaçınılmaz galibi olarak resmederek Trump’ın Türkiye-İran-Rusya arabuluculuğunda savaşın sona ermesine onay vermesini sağladı. Bu da bir yalandı.”

Trump da Erdoğan’a yalan söylüyor

• Trump duyduğu şeylerin yalanlar olduğunu biliyordu, ancak Erdoğan da Putin gibi Trump’ın Orta Doğu’daki askeri operasyonlara olan hoşnutsuzluğunu nasıl kullanacağını bulmuştu. Erdoğan, SDG’ye devam eden silah transferlerini ‘para israfı’ olarak niteledi. ABD’nin SDG’ye desteği “geçersiz ve hükümsüzdü” çünkü ‘IŞİD yenildi’ diyordu.

• Trump buna kandı. “Haklısın, bu ‘gülünç’,” dedi. Ve Erdoğan’a “General McMaster’a artık bittiğine göre kimseye silah vermemesini söyledim. General McMaster’a bunu yüzüne söyledim!” dedi.

• McMaster ise bunun doğru olmadığını şöyle söylüyor: “Trump bana hiçbir zaman SDG’ye silah sevkiyatlarını durdurmamı söylemedi.”

Trump, Erdoğan’la geç görüştürdü diye Mcmaster’ı azarlıyor

• “Putin ve Erdoğan Trump’la oynuyorlardı. Bu durumun itirazsız kalmasına izin verirsem, ulusal güvenlik danışmanı olarak görevimi ihmal etmiş olurdum.”

• “Trump’la yaptığım pek çok görüşmede Erdoğan’dan bir şey isteyerek alınamayacağını söyledim. Ona maliyet yaratmamız gerektiğini aktardım. Trump ise bana ‘sen yanlışsın’ diyordu.”

• “Bir başka telefon görüşmesinde Erdoğan, Rahip Brunson’a karşı Fethullah Gülen’i istedi ve benim Trump’la telefon görüşmelerini ertelediğimi öne sürdü. Trump masanın arkasından beni azarladı.”

Erdoğan, Trump’ın kişisel numarasını alıyor

• “24 Kasım’daki telefon görüşmesinde Erdoğan yine benim Trump’la telefon görüşmelerini kasıtlı ertelediğimi öne sürdü. Trump da bunun üzerine Erdoğan’la kişisel telefon numarasını paylaşacağını söyledi.”

• “Trump’ın Suriye konusundaki belirsiz tavrı Türklerin Ocak 2018’de Afrin’a girmelerine neden oldu. Bunun üzerine İstanbul’a giderek Türk yetkililerle ilişkiyi rayına sokmak için görüşmeye karar verdim.”

• İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis, zorlu bir ilişki tasviri yaptı. Türk hükümeti elçilik ve konsolosluk yerel personelini taciz ediyordu. Devlet kontrolündeki medya, Amerika Birleşik Devletleri’nin Erdoğan’a karşı 2016 darbe girişiminin arkasında olduğu yönündeki asılsız suçlamalar da dahil olmak üzere, sürekli bir Amerikan karşıtı propaganda akışı yaydı.

• Davis, muhafazakar İslamcı ideoloji ve Erdoğan ile partisini canlandıran Batı karşıtı popülizm nedeniyle ilişkinin geleceğine dair beklentilerin kasvetli olduğunu söyledi.”

ABD İncirlik’ten nükleer silahları çekmek için hazırlık yapıyor

McMaster, 2018’de ilişkilerin aşırı bozulması nedeniyle İncirlik’teki nükleer füzelerin ülkeden çıkarılması için bir hazırlık yapıldığı imâsında bulunuyor:

• “Türkiye stratejimizi, tam bir parçalanmayı önlemek gibi mütevazı bir hedefe vurgu yaparak iyileştirmemizi ve aynı zamanda Türkiye’de bulunan ABD askeri varlıklarının taşınması da dahil olmak üzere en kötü senaryoya yönelik acil durum planları geliştirmemizi önerdim.”

• “Yıllar sonra, Erdoğan, 7 Ekim 2023’te İsrail’e yönelik korkunç saldırıların ardından Hamas’ın bir terör örgütü değil, bir “kurtuluş örgütü” olduğunu söylediğinde, Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bu planı yeniden gözden geçirmesinin zamanının geldiğini düşündüm.”