Trump, Hamaney’e Mektup Gönderdi: İran’a Nükleer Silah Sahibi Olmasına İzin Vermeyeceğiz
Trump, İran’ın nükleer silaha sahip olmasına karşı çıktığını vurgulayarak, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e bir mektup gönderdi. Trump, mektubunda İran ile nükleer program konusunda yeni bir anlaşma yapmayı tercih ettiğini belirterek, “İran’la anlaşmak istiyoruz. Onların nükleer silah edinmemesi gerek” dedi.
Trump, mektubu gönderdiğini doğrularken, yaptığı açıklamada, “Eğer İran müzakere etmezse, bu onlar için çok çirkin olacak. İran’ın nükleer silahları olamaz. Başka seçenekler de mevcut,” ifadelerini kullandı.
İran ile Ekonomik Büyüme İçin Anlaşma İstedi
Trump, daha önce yaptığı bir açıklamada, İran’ın nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini ancak önceliklerinin Tahran’ın ekonomik büyümesine imkan sağlayacak bir anlaşma yapmak olduğunu belirtmişti. Trump, anlaşmanın bir an önce müzakere edilmesi gerektiğini vurgularken, “Anlaşma imzalanıp tamamlandığında Orta Doğu'da büyük bir kutlama yapmalıyız. Tanrı, Orta Doğu’yu korusun,” demişti.
Maksimum Baskı Politikası Yeniden Uygulamada
Beyaz Saray'daki imza töreninde, Trump "İran’a maksimum baskı" politikasını yeniden devreye sokacak başkanlık kararnamesini imzaladığını belirtti. Bu karardan memnun olmadığını ancak İran’a karşı sert olmak zorunda olduğunu ifade etti. Başkan Trump, İran’ın nükleer silah sahibi olmamasını savunarak, İran’la yapılacak müzakerelerin sonucunu görmek gerektiğini ve ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.