Türk Tabipleri Birliği (TTB) Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2 Ağustos’ta gözaltına alınan 1’i hekim 3’ü hemşire 4 sağlık çalışanı hakkında verilen tutuklama kararına tepki gösterdi. Sağlık çalışanları hakkındaki tutuklama kararının sokağa çıkma yasağı döneminde verilen sağlık hizmetinden kaynaklandığı iddiasına dikkat çekilen açıklamada "Mesleki sorumluluklarını yerine getirdikleri için tutuklanan sağlık çalışanları derhal serbest bırakılsın" denildi.
Açıklamada sağlık çalışanlarının tutuklama gerekçesi için şu ifadeler kullanıldı:
Avukat görüşmelerinden ve mahkemedeki sorgulamalardan edinilen bilgilere göre tutuklanma gerekçeleri sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü 2016 yılında sağlık hizmetine erişimin engellendiği ve neredeyse imkansız olduğu koşullarda, yaralı olarak başvuran ‘10 yaşlarındaki bir çocuğa’ sağlık hizmeti sunma iddiasıdır.
"Bizler yaşamdan yana olan mesleğin mensupları olarak yaşam hakkının en kutsal hak olduğuna inanıyoruz” ifadesi kullanılan TTB açıklaması şöyle devam etti:
Kriminalize edilen, ‘Suç’ üretilmeye çalışılan ve tutuklamaya gerekçe yapılan sağlıkçıların asli olan görevleridir. Kaldı ki yakın tarihimizde ‘’Gezi sürecinde’’ ve ‘’Cizre olayları’’ sırasında benzer gerekçelerle sağlıkçılar yargılanmış ancak sağlık çalışanlarının hiçbir koşulda tedavi ve iyileştirme görev ve eylemlerinden dolayı cezalandırılamayacağı yargı kararlarıyla da güvence altına alınmıştır. Bir kez daha yineliyoruz; Mesleki sorumluluklarımızı ve mesleki görevlerimizi etik ilkelerimiz doğrultusunda her yerde, her koşulda ve ihtiyaç duyan herkese karşı, bağımsız bir şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz. Evrensel insan hakları hukuku açısından suç niteliğinde olan bu keyfi ve hukuksuz tutuklanma kararları gözden geçirilmeli ve sağlık çalışanları bir an önce serbest bırakılmalıdır.
Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, PKK ile bağlantılı olduğu iddia edilen kişilerin yakalanmasına için operasyon düzenlemişti. Operasyonda bir doktor ve üç hemşire gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan şüphelilerin 2015-2016 tarihleri arasında hendek operasyonları devam ederken yaralanan kişileri tedavi ettiği öne sürülmüştü. Sağlık çalışanları, 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklanmıştı.