• Anasayfa
  • GÃœNDEM Haberleri
  • TÃœBÄ°TAK BaÅŸkanı Mandal'dan 'müsilaj' açıklaması: Ege kıyıları da risk altında

TÜBİTAK Başkanı Mandal'dan 'müsilaj' açıklaması: Ege kıyıları da risk altında

TÜBİTAK Başkanı Mandal'dan 'müsilaj' açıklaması: Ege kıyıları da risk altında
13 Haz 2021 15:59:55

TÃœBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Marmara Denizi'ni tehdit eden deniz salyası (müsilaj) ile ilgili, TÃœBÄ°TAK MAM (Marmara AraÅŸtırma Merkezi) Gemisi tarafından deÄŸiÅŸik numuneler alındığını ve çalışmaların önemli kısmının tamamlandığını söyledi. Numunelerde toksik madde ve ağır metal araÅŸtırması yapıldığını belirten Mandal, müsilajın yanı sıra denizdeki ekosistemi bozan her bileÅŸen hakkında çalışma gerçekleÅŸtirildiÄŸini söyledi. Mandal, "Müsilaj göl ÅŸeklinde yayılım gösteriyor bu yüzden tehlike boyutu yüksek. Buna sebep veren gerekçeler Ege Denizi'nin kıyılarında olduÄŸu için bu bölge de risk altında" dedi.

İzmir'de geçen yıl 30 Ekim'de meydana gelen depremin tehlikesini ortaya koymak ve fay hatlarını incelemek amacıyla sefere çıkan TÜBİTAK MAM gemisinin İzmir Alsancak Limanı'na dönmesinin ardından açıklama yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, geminin seferde olduğu süreçte müsilaj konusunun gündeme geldiğini, bu yüzden fay hatlarının yanı sıra müsilaja ilişkin incelemelerin de yapıldığını söyledi.

"Toksik madde ve metal oranları araştırıldı"

Marmara Denizi'ni tehdit eden deniz salyası hakkında, TUBÄ°TAK MAM Gemisi tarafından deÄŸiÅŸik numuneler alındığını ve çalışmaların önemli kısmının tamamlandığını belirten Prof. Dr. Mandal, "Sefere çıkarken tek gündemimiz buradaki deprem ile ilgili aktif fay hatlarının incelenmesiydi ancak Marmara Denizi'ndeki müsilaj konusu gündeme geldi. Geçen hafta Sayın CumhurbaÅŸkanımız TUBÄ°TAK'a bu konuda görev verildiÄŸini söyledi. Bu kapsamda bölgeden deÄŸiÅŸik numuneler alındı. Biz bu çalışmaların önemli kısmını tamamladık. Hafta ortasında tamamını Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı'na teslim edeceÄŸiz. Numunelerde toksik madde ve metal oranları araÅŸtırıldı. Åžu an elimizde verilerimiz var ancak bunları açıklayacak olan kurum Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı'mızdır" dedi.

"Ege kıyıları da risk altında"

Öte yandan müsilajın gübre olarak kullanılıp kullanılmayacağına iliÅŸkin de çalışmaların sürdüğünü aktaran Prof. Dr. Mandal, "DiÄŸer kurumlarımızla de iÅŸ birliÄŸi içindeyiz. Müsilajın ötesinde farklı tehditlere de hazırlıklı olma noktasında üzerimize düşeni yapacağız. Biz sadece müsilajı yüzeyden kaldırmanın ötesinde, denizdeki ekosistemi bozan her bileÅŸen hakkında çalışmalar yürüteceÄŸiz. Çözümde mutlaka bilim temelli yaklaşım olması lazım. Müsilaj göl ÅŸeklinde yayılım gösteriyor bu yüzden tehlike boyutu yüksek. Buna sebep veren gerekçeler Ege Denizi'nin kıyılarında olduÄŸu için bu bölge de risk altında" diye konuÅŸtu. 



0 Yorum

Yorum Yaz