Geçen Cuma günü 4 yıldır görev yaptığıTÜBİTAK başkanlığından istifa eden Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında 5 kişi hakkında daha gözaltı kararı olduğu öğrenildi.
ANKARA CUMHURİYET SAVCISI DÜĞMEYE BASTI
Gözaltı kararı Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun'un talimatıyla gerçekleştirildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan şüphelilerden birinin yurt dışında, birinin ise bulunamadığı öğrenildi.
ESKİ ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ DE GÖZALTINDA
Geçen hafta sonu istifasını veren Altunbaşak'ın yanı sıra TÜBİTAK eski Enstitü Müdürü Osman Kulak ile eski Özel Kalem Müdürü Eren Yazıcıoğlu da gözaltına alındı.
"SAHTE DİPLOMA SORUŞTURMASI"
Gözaltıların sahte diploma soruşturması çerçevesinde yapıldığı öğrenildi. Gözaltına alınanların görevi kötüye kullanma ve bakanlık genelgesini yok sayıp usulsüz işe alım yapmakla suçlandıkları belirtildi.
BAKAN'DAN GÖZALTI AÇIKLAMASI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK eski Başkanı Yücel Altunbaşak'ın gözaltına alınmasıyla ilgili, "Şu anda TÜBİTAK'ta yürütülen pek çok soruşturma var. Muhtemelen bu soruşturmalarla ilgili bilgisine başvurulma durumu vardır" dedi.
"Rekabetçi Sektörler Konferansı ve Fotoğraf Sergisi" ile "Gelişen Teknolojiler Çalıştayı 1: 3D Yazıcı Sektör Toplantısı"na katılan Bakan Işık, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) eski başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın hangi soruşturma kapsamında gözaltına alındığı ve 4 gün önce istifa etmesinin gözaltına alınmasıyla ilgisi olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Işık, "Öncelikle 4 gün önce ayrılmasının soruşturmayla bir alakası yok. Onu vurgulayayım. Çünkü biz 30 gün kadar önce Yücel Bey'in ayrılmasıyla ilgili karşılıklı mutabakat sağlamıştık. O bazı görüşmeler için süre istemişti. Dolayısıyla bu bir rastlantı diyebilirim. Onun TÜBİTAK Başkanlığı'ndan ayrılmasıyla ilgili bir durum olmadığını söyleyeyim. Tabi neyle suçlandığını şu an itibarıyla ben de bilmiyorum. Biliyorsunuz yargı süreci yürütmeden bağımsız. Buradan gittikten sonra ben de bilgi almaya çalışacağım. Şu andaTÜBİTAK'ta yürütülen pek çok soruşturma var. Muhtemelen bu soruşturmalarla ilgili bilgisine başvurulma durumu vardır. Ben de buradan ayrıldıktan sonra bir çalışma yapacağım. Şu anda hangi soruşturmadan dolayı gözaltına alındı doğrusu onu bilmiyorum" karşılığını verdi.
BAKAN FİKRİ IŞIK'IN ÖNCEKİ AÇIKLAMASI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, geçtiğimiz cuma günü katıldığı bir televizyon programında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın karşılıklı mutabakatla görevinden ayrıldığını duyurmuştu.
ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI DA TUTUKLU
TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz da, geçtiğimiz hafta Ankara'da yürütülen 'böcek' soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Palaz ile birlikte, Gökhan Vıcıl ve Hamza Turhan da tutuklanan isimler arasında yer almıştı.
YÜCEL ALTUNBAŞAK KİMDİR?
Prof. Dr. Yücel Altunbaşak 1971 yılında Kayseri'de doğdu. 2009-2011 yılları arasındaTOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin Rektörlük görevini yürüten Altunbaşak, Ağustos 2011'den bu yana TÜBİTAK Başkanı olarak görev yaptı. Lisans derecesiniBilkent Üniversitesi'nden 1992'de yüksek şeref derecesiyle aldı. Yüksek lisans ve doktorasını Rochester Üniversitesi'nden sırası ile 1993 ve 1996'da yine yüksek şeref derecesi ile tamamladı. Temmuz 1996'da Hewlett–Packard Araştırma Laboratuvarlarına katıldı. Aynı dönemde Stanford ve San Jose Devlet Üniversitelerinde danışman yardımcı doçent olarak dersler verdi.
BÜYÜK İŞLERE İMZA ATTI
Silikon Vadisi'nde üç sene çalıştıktan sonra akademiye geçen Prof. Dr. Altunbaşak, 1999 yılında, Georgia Institute of Technology'de (GATECH) yardımcı doçent olarak işe başladı. 10 sene GATECH'de görev yapan Altunbaşak, bir yandan da endüstri ile çok yakın bir çalışma yürüttü. Uydu ve kablo TV şirketlerine MPEG video sıkıştırıcı cihazı üreten bir firma, Prof. Dr. Altunbaşak'ın geliştirdiği ürün prototipini lisanslayarak başarılı bir şekilde satışına başladı.
2003-2006 yaz aylarında Sabancı Üniversitesi'nin Network Öğretim Üyesi kadrosunda çalıştı. 2006 yılında Vestel ile çalışmaya başlayan Altunbaşak, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde, LCD TV'ler için TÜSİAD Jüri Özel Ödülüne layık görülen "Pixellence" markalı görüntü işleme projesinin başlatılmasına öncülük etmiş ve bu projeyi geliştiren takıma liderlik yaptı.