Meclis genel kurulunda milletvekillerinin sorularını yanıtlamasının ardından basın toplantısı düzenleyen Garseli, aralarında başkent Tunus'taki Burgiba Caddesi'nin de bulunduğu hassas noktalar ve gösterilere yönelik tehditlerin olduğu yönündeki bilgiler doğrultusunda olağanüstü hal uygulamasının başlatıldığını anımsattı.
Garseli, "Tüm işaretler ülkedeki olağanüstü hal uygulamasını uzatmaya gerek olmadığını gösteriyor" dedi.
Terör tehdidi Libya'dan geliyor
Meclisteki oturumda, muhalif güçlerin MALİ Barış" adıyla bilinen kanun tasarısına karşı yarın düzenleyeceği gösterilere yönelik tehditlerin arkasında bazı taraf ve örgütlerin bulunduğu yönündeki sözleri hatırlatılan Garseli, şöyle konuştu:
"Ülke içinde ve dışında aktif olan ve sosyal paylaşım sitelerinde Tunusluları hedef alan terör örgütleriyle ilgili elimizde çok bilgi var. En büyük tehlike ise o örgütlerin Libya'daki destekçilerinden geliyor."
Tasarıyı protesto gösterisine katılacak milletvekillerinin, gösterinin yasaklanması kararına cevap vermek için kendilerinden süre talep ettiğini dile getiren Garseli, "Eğer gösterinin ertelenmesinden yana olurlarsa onlarla işbirliği yapmaya hazırız. Yarın düzenlemekte ısrar ederlerse de yine işbirliği yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Garseli, "Hain teröristler Tunus'taki şehirleri hedef almayı kararlaştırdı. Sosyal paylaşım sitelerinde uyuyan terör hücrelerine ulaştırılmak istenen şifreli çağrı ve mesajlar var. Bu çağrı ve mesajlarla Tunusluların hedef alınması isteniyor" diye konuştu.
MALİ Barış Yasa Tasarısına Muhalefet Koordinesi'nden" çarşamba günü yapılan açıklamada, yasa tasarısına karşı yarın ülke genelinde gösteri düzenlenmesi çağrısında bulunulmuştu.
Tunus'ta devrim öncesinde adı çeşitli yolsuzluklara karışmış işadamı ya da kamu görevi yürüten kişilerin affı esasına dayanan ve medyada "Mali Barış" adıyla bilinen kanun tasarısı ülkede yoğun tartışmalara sebep oluyor.
Söz konusu kanun tasarısıyla Habib Burgiba (1957-1987) döneminden bu yana çeşitli yolsuzluklara karıştıkları gerekçesiyle mallarına el konulan çok sayıda işadamı ve görevden uzaklaştırılmış üst düzey bürokratın Tunus'a yeniden kazandırılması hedefleniyor.
Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin çıkarılmasını istediği kanunla Burgiba'dan bu yana devlet içinde bulunduğu makamını kullanarak şahsi menfaat elde edenlerin, bunu devlete iade ettikten sonra yüzde 5 oranında bir miktarla ülkede ihtiyaç duyulan bir projeye destek vermeleri isteniyor.
1987-2011 tarihleri arasında ülkenin cumhurbaşkanı olan Zeynel Abidin Bin Ali'yi ülkeden kaçmak zorunda bırakan "14 Ocak Devrimi" sonrasında Tunus'ta çok sayıda işadamına yurt dışı yasağı getirilmiş, bankalardaki hesaplarına ve mal varlıklarına el konulmuştu. El konulan mallar ve şirketlerin yönetimi bilirkişilere devredilmişti.
Tunus'ta "olağanüstü hal" uygulaması Ağustos 2011'de başlamıştı.