Türkiye Almanya'dan seyahat uyarısını kaldırmasını istedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'dan Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını gözden geçirmesini istedi. Berlin'de Alman mevkidaşı Heiko Maas ile basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, "Almanya'nın seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerekiyor" dedi.

Eklenme Tarihi: 02 Tem 2020
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Türkiye Almanya'dan seyahat uyarısını kaldırmasını istedi

Avrupa Birliği’nin (AB) korona virüsü nedeniyle Türkiye’ye yönelik seyahat kısıtlamasını kaldırmamasının ardından, Ankara Berlin’den bu kararı gözden geçirmesini talep etti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Almanya’ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB’nin 14 ülkeyi içeren listesinin objektif olmadığını savunarak ” Almanya’nın seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerekiyor” dedi.

Alman mevkidaşı Heiko Maas ile basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, “Alman dostlarımız da Türkiye’ye tatile gelmek istiyor. Almanya turizm sektörü için de çok önemli” diye konuştu. “Biz güvenli bir ortamda sağlıklı bir ortamda Almanya’dan ve diğer ülkelerden gelecek misafirlerimizi ağırlamaya hazırız” diyen Çavuşoğlu, “Tüm tedbirlerimizi aldık. Ve tüm tesislerimiz; havaalanları, oteller, transferler dahil hepsinin sertifikasyonu yapıldı. Almanya’dan uzmanlardan oluşan heyeti de davet etmiştik” ifadelerini kullandı.

‘AB’NİN LİSTESİNDE ŞEFFAF OLMAYAN ÜLKELER VAR’

Çabuşoğlu, “DSÖ de hakkını teslim ediyor. Herkes Türkiye’nin başarısını takdir ediyor. AB’nin listesinin de objektif olması gerekiyor. Şimdi ismini vermeyeceğim. Hiçbir verinin, şeffaflığın olmadığı bazı ülkeler bu listede var. Türkiye yok. Burada görüyoruz ki siyasi saiklerle karar alınmış. Geçen sene 5 milyondan fazla Alman turisti ülkemizde ağırladık. Hepsi de büyük bir memnuniyetle Almanya’ya geri döndüler. Ben inanıyorum ki bugün faydalı görüşmemizden sonra, verilerimiz şeffaf, AB ile de paylaşıyoruz. Bu konudaki kararları birlikte alacağız” dedi.

MAAS: ENFEKSİYON VERİLERİNE BAKIYORUZ

Maas ise “Seyahat kısıtlamalarının kaldırılması açısından önemli bir adım atıldı. Bir liste hazırlandı, bu bir adımdır. Daha başka adımlar da olacaktır. Brüksel’in ve Almanya’nın tabi hep verilere bakarak, enfeksiyon verilerine bakıyoruz. Her bir ülkenin hangi tedbirleri aldığına bakıyoruz. Bugün bu konuda birçok bilgiyi edindik” dedi.

Basın toplantısında Almanya’nın AB dönem başkanlığını tebrik eden Dışişleri Bakanı, “Heiko’nun da söylediği gibi Almanya’nın dönem başkanlığı sürece Türkiye-AB ilişkilerini daha sağlıklı şekilde geliştirmek istiyoruz. Üye ülkelerin de Almanya’dan beklentisi çok. Müzakere eden ülkelerin de Almanya’dan beklentileri var. Birlikte çalışırsak önemli mesafeler kat edebiliriz” ifadelerini kullandı.

‘SURİYE’DE KALICI BARIŞ ÖNEMLİ’

Çavuşoğlu, “Daha pozitif bir ortamda bu konularda ilerleme kat etmek istiyoruz. Bu ilişkileri zehirleyen konular var mı? Var. Doğu Akdeniz, Ege, Kıbrıs konusu… Biz kimsenin hakkını hukukunu inkar etmiyoruz. Kimse de Türkiye’yi dışlamaya çalışmasın, her zaman bu yaklaşımı savunuyoruz. Suriye’de kalıcı bir barış önemli. AB’nin insani yardımlar başta olmak üzere oynayabileceği roller var. BM çatısı altında, AB’nin de destekleriyle Suriye’de kalıcı barışı getirmeye çalışıyoruz” dedi.

‘LİBYA’DA DARBECİLER DESTEKLENMEMELİ’

Dışişleri Bakanı, Libya’daki krize de değinerek “Libya’da da tek çözüm siyasi çözümdür. Bugüne kadar tüm çabalarımıza rağmen ateşkese yanaşmayan bir Hafter’i gördük. Net bir şekilde Berlin’de gördük. Türkiye olarak ateşkesin tesis edilmesi konusunda Sarrac yönetiminin ikna edilmesi konusunda çok önemli roller üstlendik” ifadelerini kullandı.

“Berlin konferansında neler olduğunu Heiko ve Merkel gördüler. En iyi çözüm siyasi çözümdür. Bir an önce ateşkesin tesis edilmesi gerekiyor. Kalıcı, bağlayıcı olması gerekiyor. Bunun için de meşru yönetimin tabi bazı şartları var” diyen bakan sözlerine şöyle devam etti: “İşte tüm bu konularda, biraz önce de söyledim. Almanya ile Heiko ile, diğer ülkelerle çalışmak isteriz. Buna Fransa da dahil. Yeter ki darbecileri desteklemeyelim. NATO’nun endişelerini de bizim iyi anlamamız lazım. Bunu da karşılayacak bir istikrara, huzura Libya’yı kavuşturmamız gerekiyor.”

‘FRANSA BİZDEN ÖZÜR DİLEMELİ’

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Fransız gemilerine kilit attığı iddiaları hakkında da, “Gemilerimizin Fransız gemilerine kilit attığı iddiası doğru değildir. Fransa’nın bizden özür dilemesi gerekir” ifadelerini kullandı.