Türkiye-BAE ilişkileri: Veliaht Prens Muhammed bin Zayed'in kritik ziyareti bugün

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) fiili lideri Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan (MBZ), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Ankara'da olacak.

Türkiye-BAE ilişkileri: Veliaht Prens Muhammed bin Zayed'in kritik ziyareti bugün
24 Kas 2021 09:23:01

Yakın zamana kadar uluslararası arenada ve birçok bölgesel sorunda birbirlerini "düşmanca" davranmakla suçlayacak kadar ilişkileri bozuk olan Türkiye ve BAE, son aylarda ivme kazanan normalleşme çabalarını somutlaştırdılar.

Türkiye ile BAE arasındaki normalleşme çabaları 2020 sonundan bu yana devam eden bir süreç. Birçok gözlemciye göre, bu sürecin başlangıç noktası Amerikan seçimlerini Demokrat aday Joe Biden'ın kazanması ve Washington'un yeniden aktif bir dış politikaya yönelmesi.

Aralarında Türkiye, BAE, Katar, Suudi Arabistan, İsrail ve Mısır gibi birçok ülke Biden'ın işbaşına gelmesinin ardından dış politikalarında önemli değişimlere gitmeyi tercih ettiler.

Bu bağlamda BAE ve Suudi Arabistan'ın, Türkiye'nin en önemli bölgesel müttefiklerinden Katar'a 2017'den beri uyguladıkları ambargoyu sonlandırmaları bu ülkelerin Ankara ile olan sancılı ilişkilerinin de tamir edilmesi için fırsat yarattı. Ankara da benzer bir düşünceyle 2021 başından itibaren BAE, Mısır ve İsrail ile ilişkilerini restore etmek için çabalarını sürdürüyor.

Bu 3 ülke arasında şaşırtıcı olarak en hızlı ve somut ilerleme BAE ile yaşandı. Ağustos ayında kardeşi Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed el Nahyan'ı Ankara'ya Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye gönderen MBZ, bugün bizzat kendisi gelerek Türkiye'de resmi temaslarda bulunacak.

Ankara ve Abu Dabi'den yapılan kısa açıklamalarda Erdoğan-MBZ görüşmesinde "ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla gözden geçirileceği, işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımların ele alınacağı" açıklandı. Tarafların güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir alışverişinde bulunulacakları da kaydedildi.

Ziyaretin gündeminde neler var?

Ağustos ayında temaslarda Türkiye-BAE ilişkilerinin normalleşmesi sürecinde ekonomik ilişkilere öncelik verilmesi kararlaştırılmış ve bu resmi açıklamalara yansımıştı. MBZ'nin ziyaretinden bir gün önce tarafların karşılıklı yatırım ve ticaretin artırılmasını hedefleyen karma ekonomik komisyon mutabakatına varmaları dikkat çekti.

Zorlu bir süreçten geçen Türk ekonomisi için özellikle Körfez'den gelecek sıcak para ve yatırıma önem veren Ankara'nın, Abu Dabi ile bu konularda bir uzlaşma arayacağı öngörülüyor.

MBZ'nin yapacağı bu ilk ziyaret, BAE'den Türkiye'ye en üst düzeyde yıllar içerisinde yapılmış ilk ziyaret olması açısından tarihi bir nitelik taşıyor. Türkiye ve BAE arasında son resmi ziyaretler dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Şeyh Abdullah bin Zayed el Nahyan'ın 2016 senesinde yaptıkları karşılıklı geziler sırasında gerçekleşmişti.

Etiketler:   BAE


0 Yorum

Yorum Yaz