Türkiye'nin Rusya ile diyalog mekanizması içerisinde hareket ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Rusya'nın askeri uçaklarına, hatta Suriye'ye giden ve asker taşıyan sivil uçaklarına hava sahasını kapattık. Üçer aylık izinler veriyorduk. Nisana kadar izinleri vardı. Cumhurbaşkanımız da Putin'e söyledi. Daha sonra uçuşlar durdu. Biz hem Montrö hem diğer konularda süreci diyalog yoluyla yürütüyoruz" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Türkiye'de bir araya gelme konusunda hem fikir olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Geldiğimiz noktada ortada müzakere ettikleri kapsamlı bir metin var. Onun dışında yine liderler arasında bir arka kapı diplomasisi işliyor. O süreçte de bir ortak deklarasyon taslağı olduğunu görüyoruz" açıklamasını yaptı.
Türkiye'nin 90 binden fazla Ukrayna vatandaşını misafir ettiğini açıklayan Dışişleri Bakanı, "Bu savaşın en büyük bedelini Ukrayna halkı ödüyor" ifadesini kullandı.
AYKIRI FAALİYETE İZİN VERMEYİZ
Rus oligarkların Türkiye'ye yönelmesini değerlendiren Çavuşoğlu, "Biz yaptırıma katılmayan ülkeyiz, herhangi bir firma Türkiye'de iş yapmak istiyorsa kanunlarımıza uygun hareket etmesi lazım. Uluslararası hukuka uyması lazım. Aykırı faaliyete izin vermeyiz. Kara para olmamalı" dedi.
Avrupa devletlerinin Rusya'ya yaptırım uygulanması konusunda Türkiye'ye baskı yapıp yapmadığı ile ilgili bir soruya Çavuşoğlu, "Yaptırımlara katılın, neden katılmıyorsunuz' diyen yok. Bir tek Yunanistan ve Rum kesimi var. Avrupa Birliği toplantılarında onlar gündeme getiriyor. Onun da sebebi malum. Biz kapattık turist gelmeyecek, turistler Türkiye'ye gidecek anlayışı" cevabını verdi.
TÜRKİYE - ABD İLİŞKİLERİ
Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki ilişkiye değinen Çavuşoğlu, "F-16'lar konusunda yönetimde kesinlikle yapıcı bir tutum var. Bu işi çözmek istiyorlar. Bu modernizasyon kitleri ve yeni F-16'ların satılması konusunda görüşmeler de gayet iyi geçiyor. ABD yönetimi, Kongre'ye konunun Türkiye için değil, ABD ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) için önemli olduğunu vurgulayan görüş bildirdi" dedi.
Rusya'dan alınan S-400 konusunda ABD'nin yaklaşımını değerlendiren Mevlüt Çavuşoğlu, "S-400 konusunda da bir çözüm bulma arzusundalar. Biz de zaten bulalım diyoruz. Bu alınmış bir ürün sonuçta bundan sonra ne yapabileceğimizi görelim. Bizi tatmin eden teklif gelirse ve garantiler gelirse patriot alabileceğimizi de söyledik. ABD'nin yeni tekliflerle gelmesini bekliyoruz" açıklamasını yaptı.
MESCİD-İ AKSA KONUSU
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşme seviyesinde olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Herzog arasındaki görüşmelerin olumlu yansımaları olduğunu belirtti.
Çavuşoğlu, "Özellikle bir kere daha vurgulamak istiyorum. Bizden çok Filistin yönetiminin de istediği bir süreç bu. Geçen sene maalesef çok kötü görüntüler de oldu. Ama bugün bu sene Cumhurbaşkanımızın İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşmesinden sonra ramazan ayında Müslüman olmayanların Mescid-i Aksa'ya girişini yasakladılar. Bu bizim ricamız üzerine oldu" dedi.
Mayıs ayının 24'ünde Filistin'i, 25'inde ise İsrail'i ziyaret edeceğini hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, "Mescid-i Aksa, Kudüs davamızdan taviz vermeyeceğimizi İsrailli yetkililerin yüzlerine de söyledik" ifadesini kullandı.