Türkiye, Hindistan'dan buğday ihraç etmeye hazırlanıyor

Hindistan buğday ihracatıyla dünyayı beslemeye hazırlanıyor

Eklenme Tarihi: 19 Nis 2022
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Türkiye, Hindistan'dan buğday ihraç etmeye hazırlanıyor

Türkiye, Hindistan'da buğday ihraç etmeye hazırlanıyor

Hindistan, dünya genelinde pirinç ve buğday üretiminde ikinci ve baklagillerde ön sırada yer alıyor

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olmasına ve küresel stokların yaklaşık yüzde 9'una sahip olmasına rağmen büyük bir buğday ihracatçısı olmayan Hindistan, Rusya'nın Ukrayna işgali ile artan küresel buğday krizinde stoklarını devreye soktu.

RUSYA'NIN UKRAYNA İŞGALİ, BUĞDAY KRİZİNE NEDEN OLDU

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve ardından Rusya'ya yönelik batı yaptırımları Karadeniz bölgesinden buğday ihracatını olumsuz etkileyerek başta Afrika ve Batı Asya olmak üzere birçok ülkede gıda güvenliğini tehlikeye atmaya başladı.

ÜLKELER ALTERNATİF ARIYOR

Rusya ve Ukrayna'ya gebe kalmamak için birçok ülke alternatif tedarikçi arıyor. Bu da dünyanın önemli buğday üreticilerinden Hindistan için büyük bir fırsat sağladı.

Geçtiğimiz haftalarda Mısır'dan büyük bir ihale alan Hindistan'ın Türkiye, Çin, Bosna Hersek, İran, Nijerya ve Sudan ile de görüşmeler yaptığı belirtiliyor.

HİNDİSTAN, KÜRESEL STOKUN YÜZDE 9'UNA SAHİP

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olmasına ve küresel stokların yaklaşık yüzde 9'una sahip olmasına rağmen geleneksel olarak büyük bir buğday ihracatçısı olmayan Hindistan, savaşın yol açtığı küresel buğday krizinde stoklarını devreye soktu.

Sadece Nisan-Ağustos döneminde geçen yıla oranla yüzde 50 artışla 4 milyon tonluk ihracat anlaşması yaptı. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili Hindu Business'a yaptığı açıklamada, Hindistan'ın şu anda Mısır, Türkiye, Çin, Bosna, Sudan, Nijerya, İran dahil olmak üzere çeşitli ülkelerle buğday ihracatına başlamak için görüşme halinde olduğunu söyledi.

Hindistan yılda 12 milyon ton ihracat yapabilir

Hindistan Ticaret Bakanı Piyush Goyal, attığı bir tweet ile "Hintli çiftçiler dünyayı besliyor. Mısır, Hindistan'ı buğday tedarikçisi olarak onayladı.

Dünya, istikrarlı bir gıda arzı için güvenilir alternatif kaynaklar ararken, Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti devreye giriyor. Çiftçilerimiz tahıl ambarlarımızın taşmasını sağladı ve biz dünyaya hizmet etmeye hazırız" açıklamasında bulundu.

Piyasadaki işlemciler, arz sıkışıklığının devam etmesi halinde gelecek satış yılında Hindistan'ın 11-12 milyon ton ihracat gerçekleştireceğini tahmin ediyor.

Yüksek taban fiyatı ile üretim teşvik ediliyor

Hindistan, dünya genelinde pirinç ve buğday üretiminde ikinci ve baklagillerde ön sırada yer alıyor.

Hindistan hükümeti; yeni çeşitler ve üretim teknolojileri, örneğin tohum, zararlılarla mücadele gibi konusunda araştırma, geliştirme ve çiftçileri eğitme faaliyetlerine önemli kaynaklar ayırıyor.

Hem merkezi hükümet hem de eyalet yönetimleri buğday gibi ürünler için su, gübre, tohum, enerji, sulama, kimyevi maddeler ve tarım kredileri gibi girdilerde çiftçileri destekliyor.

Hindistan'da buğday üretimi, son beş yılda büyüyen ekim alanları ve verimlilik sayesinde artıyor. Taban fiyatların yüksek olması sayesinde, buğday ekilen eyaletlerde sulanan arazilerde buğday tercih ediliyor. Kışın ekilen mısır, baklagiller, yağlı tohum ve diğer tahıllara kıyasla daha istikrarlı verime sahip olmasından dolayı çiftçiler buğdaya rağbet gösteriyor.

Ton fiyatı 350 dolar ile rakiplerinden daha ucuz

Hindistan'ın düşük ihracat fiyatı avantajına sahip olduğu belirtiliyor. Avustralya, Kanada, AB ve ABD fiyatı ile karşılaştırıldığında fiyatların daha düşük olduğu görülüyor.

S&P Global Platts tarafından yapılan bir analize göre Hindistan'ın ihracat fiyatı ton başına 350-360 dolar civarında. Avustralya beyaz buğdayının satış fiyatı 11 Nisan'da 387 dolar olurken, AB yüzde 11,5 proteinli buğdayın fiyatı 394 dolar/ton FOB olarak gerçekleşmişti.