Türkiye-Suriye ilişkilerinde yeni dönem: PKK'ya karşı ortak operasyon ve Halep'in imarı

Türkiye ile Suriye arasında bazı aracı ülkelerin de katılımıyla devam eden görüşmelerde PKK'ya karşı ortak operasyon ve Halep'in yeniden imarı gündemde

Türkiye-Suriye ilişkilerinde yeni dönem: PKK'ya karşı ortak operasyon ve Halep'in imarı
30 Ara 2021 23:00:45

Türkiye ve Suriyeli yetkililerinin bazı aracı ülkelerin de katılımı ile Ürdün-Akabe’de başlayan görüşme trafiği sürüyor. 

Taraflar arasında Lazkiye Hmeymim, Lübnan, Irak ve Fırat Kalkanı bölgelerinde istihbarat ve askerî bürokrat düzeyinde gerçekleşen temaslar yeni bir boyut kazandı. Geçen ay Savunma ve Dışişleri bakanlıkları düzeyinde yapılan görüşmelerde PKK’ya karşı müşterek operasyon, Halep’in imarı, mültecilerin yeniden dönüşü, Haseke-Kamışlı ve Lazkiye-Kesep kapılarının açılması görüşülen konular arasında. 

Rusya olumlu, İran çekinceli

Güvenlik konusunda Türk tarafının talebi ise İran’a bağlı milis grupların, PKK ile birlikte Suriye yönetimine bağlı grupların bölgeyi terk etmesi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bağımsız, uluslararası gözlem gücünün Halep’te görev yapması. Resmî kaynaklardan edinilen bilgiler Rusya’nın plana ilişkin yaklaşımının olumlu, İran'ın ise çekince ve zorlu şartlar öne sürdüğü yönünde.

Ankara-Şam müzakere sürecinde Suriye yönetimi PKK’ya karşı ortak operasyon konusunda olumlu görüş belirtti. Şam’ın şartı, Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonun daha sonra İdlib’de de devam ettirilmesi. Suriye yönetimi, Türkiye’nin terör endişesine karşı da Adana Mutabakatı’nın baz alınmasını ve operasyonel haklarının saklı kalmasını kabul ediyor. ABD’nin bölgedeki varlığının ise "Deyr ez-Zor, Rakka ve Haseke’deki aşiretlerin ayaklandırılarak son bulacağı" görüşü hâkim.

Suriye yönetimi  6 bin Suriyeli muhalifi serbest bıraktı

Karşılıklı taleplerin müzakere edildiği masada M4 ve M5 kara yollarının yeniden ulaşımının sağlanması da yer alıyor. Suriye yönetimi kaydedilen ilerlemeye paralel olarak Lazkiye-Kesep sınır kapısının açılmasını ve karşılıklı ticaret ve sivil geçişlerin başlamasını istiyor. Rusya kanadı Kesep ile birlikte Kamışlı-Nusaybin kapısının açılması talebinde bulundu. Suriye yönetiminin bu gelişmelere paralel attığı adım ise ilk planda 6 bin Suriyeli muhalifin serbest bırakılması yönünde oldu. 

Varolan krizi aşma adına yapılan görüşmelerde sınır güvenliğinin birinci madde olarak görülmesi ve PKK-PYD varlığının sonlandırılması Türkiye’nin olmazsa olmaz şartı. Cezaevlerinde tutulan muhaliflerin salıverilmesi, serbest seçimlerin yapılması, yeni anayasa ve 35 kilometre derinliğe inecek sınır ötesi operasyonlar konusunda hakların saklı tutulması, Türkiye’nin kırmızı çizgileri. 



0 Yorum

Yorum Yaz