Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye'de yaklaşık 10 milyon dava bulunduğunu, bunun toplumun sosyal yapısını gösterdiğini belirterek, "13 bin hakim ve savcımız bu davaları çözmekte zorlanmaktadır. O davaların bir milyonu Yargıtaya gelmektedir" dedi.
Cirit, 26 Haziran Kültür Sarayı'nda düzenlenen "Tokatlı Hukukçular Buluşması"nda, 1989-1994 döneminde Zile ilçesinde Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yaptığını anımsattı.
Tokat'ta bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Cirit, "Bizim işimiz adalet. Her işin başı adalet. Adalet, düzgün işlerse o devlet güçlü olur. O yüzden duruşma salonlarımızda 'adalet mülkün temelidir' diye yazar çünkü adalet olmazsa devlet olmaz. Güçlü adalet olacak ki sosyal, ekonomik ve refah toplumu olan devlet olacak" şeklinde konuştu.
İlerlemiş toplumların, adliye sistemleri iyi işlediği ve çok iyi sonuçlar alındığı için büyük devlet olduklarına dikkati çeken Cirit, şunları kaydetti:
"Tarih boyunca kurduğumuz bütün Türk devletlerinde adalet hep önemsenmiştir. Kadı ve hakimler önemli kişiler olmuştur. Adalet güçlü olursa yürütme de yasama da güçlü olur. Yargı sistemimizin ciddi problemleri var. Bu problemlere eğilmemiz lazım. Bununla ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 10 milyon dava var. Bu davalar, toplumun sosyal yapısını gösterir. 13 bin hakim ve savcımız, bu davaları çözmekte zorlanmaktadır. O davaların bir milyonu Yargıtaya gelmektedir."