Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım sebebiyle Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davaya Türkiye’nin hala müdahil olmadığı ortaya çıktı. Yedi ay önce başlayan davaya, Türkiye tarafından henüz somut adımların atılmadığı öğrenilirken, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, müdahil olma sürecinin karmaşık ve çok boyutlu yapısının olduğunu savundu.
İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Filistin’deki soykırımı devam ediyor. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği vahşet sebebiyle Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı Soykırım Davası’na Türkiye’nin hala müdahillik için başvuruda bulunmadığı ortaya çıktı.
Hem sevindirdi hem kızdırdı: İsrail UAD’nin kararını nasıl karşıladı? Hem sevindirdi hem kızdırdı: İsrail UAD’nin kararını nasıl karşıladı?
TÜRKİYE HENÜZ SOMUT ADIM ATMADI Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal etmesi sebebiyle Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açtı. Bu davada, İsrail’in Filistin topraklarında gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle geçici tedbir kararı alınması talep edildi. Ancak, davanın başlamasının üzerinden 7 ay geçmesine rağmen, birçok ülke gibi Türkiye de davaya müdahil olma konusunda henüz somut adımlar atmadı.
‘GENİŞ BİR HUKUKİ BOYUTU OLAN BİR SÜREÇ’ TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Uluslararası Adalet Divanı’ndaki davaya Türkiye’nin müdahil olma süreci hakkında açıklama yaptı.
Yüksel, “Müdahillik başvurumuz, geniş bir hukuki boyutu olan ve uluslararası hukukun tüm yönlerini içeren bir süreçtir” dedi. Bu kapsamda Türkiye’nin, müdahillik başvurusunu hazırlarken uluslararası hukuk kurallarını ve Adalet Divanı’nın işleyişini dikkate alarak titiz bir çalışma yürüttüğünü savundu.
SÜREÇ NEDEN UZADI? Türkiye’nin davaya müdahil olma sürecinin uzaması, eleştirilere neden oldu. Yüksel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada müdahil olma sürecinin karmaşık ve çok boyutlu yapısının olduğunu ifade etti. Sürecin belirledikleri program doğrultusunda devam ettiğini söyleyen Yüksel, “Uluslararası hukukun gerektirdiği titizlikle hareket ediyoruz. Müdahillik başvurusu, sadece hukuki bir işlem değil, aynı zamanda uluslararası siyasetin de bir parçasıdır” şeklinde konuşarak şu ifadeleri kullandı:
“Başvuru sürecimiz, planlamalarımız ve belirlediğimiz program çerçevesinde devam etmektedir. Güney Afrika’nın, UAD’de İsrail aleyhinde açtığı ‘soykırım’ davasına müdahillikle ilgili başvurumuza ilişkin çalışmalarımızda sona gelindi. Kısa süre içerisinde hukuki metnimizi tamamlayarak başvurumuzu UAD’ye sunacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, hem İsrail’in Gazze’de soykırıma varan saldırılarını hem Uluslararası Adalet Divanındaki yargılamayı hem de uluslararası kuruluşlardaki ve uluslararası örgütlerdeki tüm süreçleri yakından takip etmektedir. Cumhurbaşkanımız müdahillik başvurumuzla ilgili durumu ve çalışmaları da takip ediyor.”