Türkiye ilişkileri Mısır nedeniyle bozulan Bahreyn ile yeni bir döneme giriyor. Türkiye ile Bahreyn arasında Mısır’daki Sisi yönetimi nedeniyle bozulan ilişkileri tamir için ilk adım atıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bahreyn’in daveti üzerine mart ayında bu ülkeye gidecek. Türkiye’nin Suriye politikasına paralel olarak başlayan iki ülke arasında normalleşme istişarelerinin ardından, Bahreyn Kralı Hamad’ın Türkiye ziyareti gündemde.
TÜRKİYE'DEN IRAK'A ÇİÇEK TOHUMU
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile görüşen Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, Bakan Caferi’ye çiçek tohumu hediye etti. Görüşmede Türkiye ve Irak’ın pozitif yöndeki gelişmelere yoğunlaşarak işbirliği tohumu ekilmesi gerektiği ve ilişkilerde sevgi ve güvenin hâkim olmasının önemli olduğu vurgulandı.
MERKEL: TÜRKİYE'NİN YANINDA OLMALIYIZ
Bugün Brüksel’de toplanacak Avrupa Birliği (AB) Zirvesi öncesi Almanya Federal Meclisi’nde konuşan Başbakan Angela Merkel, Suriye’de uçuşa yasak bölgenin ilan edilmesini bir kez daha savundu. Halep’ten Türkiye sınırına kadar insanların güvende olabileceği ve baskı altında olmayacağı bir bölgenin varlığının şart olduğunu söyleyen Merkel, mülteci krizi konusunda ise Türkiye’nin 2.5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaparak 160 bin mültecinin paylaşımını yapamayan AB’yi gülünç duruma düşürdüğünü belirtti. Merkel, 3 milyar dolarlık yardımın önündeki bürokratik engellerin hemen kalkması gerektiğini vurguladı.
BM'DEN İKİNCİ TÜRKİYE AÇIKLAMASI
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bir günde ikinci defa Türkiye’nin Suriye sınırına yakın YPG mevzilerine yaptığı top atışlarından duyduğu kaygıyı dile getirdi. Konsey salı günkü oturumunda, Suriye hükümetinin mektubu ve Rusya’nın konseyden talebi üzerine Türk ordusunun Kuzey Suriye’deki hedeflere yönelik topçu atışlarını görüşmüştü. Toplantının ardından açıklama yapan dönem başkanı Venezüella’nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Dario Ramirez Carreno, konseye üye 15 ülkenin Ankara’nın top atışlarını durdurması yönünde görüş bildirdiğini açıklamıştı. Carreno, öğle oturumunun ardından Türkiye’nin Suriye topraklarına yönelik topçu saldırılarından duyulan rahatsızlığı bir kez daha yineledi. Ancak Carreno bunun resmi bir görüş olmadığını da belirtti.
AB YOLUNDA 'GERİLEME' ELEŞTİRİSİ
Avrupa Birliği (AB) sığınmacı krizi nedeniyle Türkiye ile yakın işbirliği arayışına girerken, Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye eleştiri geldi. AP Türkiye Raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri, Türkiye’de basın özgürlüğü, Kürtlerin durumu ve mülteci güvenliği konusunda “gerileme” yaşandığını belirtti. Türkiye hakkındaki yıllık taslak raporunu açıklayan Piri, Türkiye’nin güneydoğusundaki duruma ilişkin “derin kaygılarını” dile getirdi ve çatışmaların çığrından çıktığını vurguladı. Bununla birlikte raporda, Türkiye’nin sığınmacılar için uyguladığı “açık kapı politikasından” övgüyle söz edildi.
HİZBULLAH'TAN SINIR TEHDİDİ
Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah, “Türk ordusu ve Suudiler eğer Suriye’ye gelirlerse bunun bedelini öderler” dedi. Beyrut’ta düzenlenen “Şehitler Günü”nde konuşan Nasrallah, “Türkiye’nin Suriye’ye yönelik ‘Neo-Osmanlı projesinin başarısız olduğunu” belirtti. Nasrallah, “Türkiye ve Suudiler Suriye’de savaşın devam etmesini sağlıyorlar. Eğer son çare olarak Suriye’ye girerlerse Suriye savaşına benzin dökülür. Bedelini de öderler” ifadesini kullandı. Hizbullah mensupları, Türkiye’ye 25 kilometre mesafede bulunan Halep’e bağlı Tel Rıfat kasabasının güneyinde konuşlanmış durumda.