HDP’nin, iktidarın sürekli biçimde Türkiye’ye operasyon çektiklerini iddia ettiği ancak isim veya adres vermediği ‘dış güçler/dış mihraklar’ın açığa çıkarılmasına yönelik araştırma önergesi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
TBMM Genel Kurulu Meclis Başkan Vekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı. Oturumda, HDP’nin ‘dış güçler’in açığa çıkarılmasına dönük araştırma önergesi görüşüldü.
HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç’un imzalarıyla sunulan araştırma önergesinde şu ifadeler kullanıldı:
“Türkiye’de siyasi iktidarlar ülkenin yaşadığı ekonomik, siyasal ve toplumsal krizleri kendi sorumluluk alanlarından çıkarmak adına sık sık ‘dış mihraklar’, ‘dış güçler’ gibi söylemlere başvurmaktadır. Siyasi iktidarların yaşadığı çoklu krizler bu söylemlerle aşılmaya çalışılmaktadır. Sürekli Türkiye’ye operasyon çektikleri iddia edilen, kim oldukları merak konusu olan bu ‘dış güçlerin’ araştırılması, açığa çıkarılması ve alınması gereken önlemlerin kamuoyuyla paylaşılması amacıyla Anayasa’nın 98 inci ve İçtüzüğün 104’üncü ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim.”
Önergenin gerekçesinde de, “Ülkemizi rahatsız eden, kalkınma ve büyümeye engel olan, adeta pusuda bekleyen, hemen her konuda kriz çıkartarak iktidarları değiştirmeye çalışan ‘dış güçlerin’ kimler ve hangi çevreler olduğunun araştırılması, buna karşı önlemlerin değerlendirilmesi elzem hale gelmiştir. Bu konunun araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması parlamentonun sorumluluğundadır” ifadelerine yer verildi.
‘BUYURUN ARAŞTIRALIM’
Genel Kurul’da önerge üzerine konuşan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarını ve iktidarın karşılığını hatırlatarak, “Birlikte iş tutarken, birlikte mitingler yaparken, çantalarla paralar alırken işler iyiydi, her şey yolundaydı. Öküz ölüp ortaklık bozulunca, rant kavgasına tutuşulunca Türkiye’ye operasyon yapılıyor, öyle mi?” diye konuştu. Toğrul, “Madem ‘Türkiye’ye operasyon yapılıyor’ diyorsunuz, buyurun bunu araştıralım, herkes, tüm kamuoyu bilgilenme hakkına sahiptir. Meclis bu işi çözmezse artık iktidar bloğu toplumun karşına çıkıp ‘Bize operasyon çekiyorlar’ demesinler” dedi.
‘SAF OLMAYA GEREK YOK’
AKP adına konuşan Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız ise önergenin karşısında olduklarını söyledi. Yıldız, gerekçelerini özetle şöyle açıkladı:
“Son dönemde Türkiye’ye yönelik bu operasyonların daha yoğun ve açık bir şekilde yapıldığını da görüyoruz, çoğu zaman gizlemek de istemiyorlar, gizlemiyorlar, söylüyorlar, bazen çıkarımla anlıyoruz; bunu da inkâr etmeye gerek yok ama şunu da söylemeliyim: Paranoyak olmaya da gerek yok, saf olmaya da gerek yok.
Bir yandan bunlar sürerken bir yandan da biz bütün ülkelerle -bunlar dâhil, işin raconu budur, bütün devletler bunu yapar- ilişkilerimizi geliştirme, kendimizi anlatma gayreti içinde oluyoruz, olmalıyız; bunu da yadırgamanızı doğru bulmuyorum. Tabii ki bu konular bütün devletlerde, yürütmede istihbarat teşkilatı ile -en yüksek düzeyde- başbakan, cumhurbaşkanı arasında en gizli yürütülen konulardır, çoğu zamanda çok sınırlı bilinir, gizli kalır. Dolayısıyla konunun burada bir araştırma komisyonunda tartışılması hem amaca hizmet etmez hem de uluslararası ilişkilerimize gereksiz hasar verir. Çekineceğimiz bir konu olduğundan değil ama bu gayelerle, bu düşüncelerle bu önergenin aleyhindeyiz.”
‘DIŞ GÜÇLERİ GÖRMEMEK AYMAZLIKTIR’
MHP’li Erkan Akçay ise, “Türkiye düşmanı bazı ülkeler ve odaklar tarafından desteklenip semirtilen terör örgütlerinin yıllarca yaptıkları terör saldırılarını on binlerce şehidimizi görmemek ve çoluk çocuk, yaşlı genç sivil vatandaş katleden terör örgütünü ve bu örgütleri destekleyen dış ülkelere, adını da verelim merak edenlere; Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliğinin bazı ülkeleri, hepsi de bizlerce, milletimizce, Türkiye Cumhuriyeti devletince malumdur” ifadelerini kullandı.