Hindistan hükümeti, 5 Ağustos'ta özel statüsü kaldırılan bölgede yaşanan protestoların ardından 4 bine yakın kişinin tutuklandığını duyurdu. Tutuklular arasında iki eski devlet bakanı da dahil olmak üzere 200'den fazla politikacı, ayrılık yanlısı siyasi gruplardan 100'den fazla lider de bulunuyor.
Hint hükümeti, Cammu Keşmir’deki yaşanan protestoları bastırmak için pek çok yerde sokağa çıkma yasağı ve benzeri kısıtlamalar uygulamanın yanı sıra internet ve mobil telefon hizmetlerini geçici bir süre durdurmuştu.
Uluslararası Af Örgütü'nden (Amnesty International) yapılan duyuruda, Hindistan yönetiminin bölgede daha önce örneği görülmemiş şekilde sert önlemler aldığı ve gözaltıların halkta 'korku ve yabancılaşma'yı körüklediği ifade edildi. Örgütün Hindistan Direktörü Aakar Patel, “Bölgedeki iletişimin engellenmesi ve siyasi liderlerin tutuklanması durumu daha da kötüleştirdi." dedi.
Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılması
Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos'ta iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış, Cammu Keşmir'i iki bölgeye ayırmıştı.
Kararının ardından bölgede Hint güvenlik güçleri Cammu Keşmir'de asayiş operasyonlarını ve sivil halk üzerindeki baskıları, yoğunlaştırmış, bölgedeki tüm yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı.
Cammu Keşmir bölgesi, Pakistan, Hindistan ve Çin'in arasında yer alıyor. Toplam 222 bin 200 kilometrekare toplam alana sahip bölge, Hindistan alt kıtasının 1947'deki bölünmesinden bu yana Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlığa konu oldu. Bölgenin özel statüsü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.