TYT'de 15 bin öğrenci sıfır çekti

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı sayısal verilerini açıkladı. TYT'de 15 bin öğrenci sıfır çekti

TYT'de 15 bin öğrenci sıfır çekti
19 Tem 2019 13:34:54

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı sayısal verilerini açıkladı. Buna göre Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) en iyi performans Türkçe’de, en düşükse Fen'de gösterildi. Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) en yüksek ortalamalar coğrafyada yakalandı.

Adaylar fizik, kimya ve biyolojide 10 sorudan birini bile doğru yanıtlayamadı. AYT matematik testinde ise soruların yaklaşık yüzde 88’i doğru işaretlenemedi. Eğitim uzmanı Salim Ünsal’ın analizine göre, 2 milyon 390 bin 491 adayın girdiği TYT’de 14 bin 971 aday sıfır çekti.

AYT’ye 1 milyon 880 bin 800 aday katıldı.

Adaylar, TYT’de en düşük başarıyı 20 sorunun yöneltildiği fen bilimleri testinde gösterdi. Yaklaşık üç soruyu, yani soruların yüzde 11’ini doğru cevapladılar. 40 soruluk matematik testinde soruların yüzde 14’ü doğru işaretlendi. Yani yaklaşık altı soruyu doğru bildiler.

Kadınlar sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türlerinde erkeklere göre daha iyi bir performans gösterirken dilde erkekler öne geçti.

TYT’de tüm soruları sadece bir kişi doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. AYT’deki sayısal, eşit ağırlık ve sözel testlerinde de birer birinci çıktı. YDT’deki birinci sayısı ise beş oldu.

Milliyet yazarı Abbas Güçlü, bugünkü köşesinde sonuçları felaket olarak değerlendirdi. Güçlü, "YKS sayısal verileri tam bir felaket! MEB ise sessizliğini koruyor. Keşke açıklama yapsa. “Bizim öğrencilerimiz başarılı da, sınav sistemi yanlış” dese ya da öğrenci ve velilerden “Biz bu işi beceremiyoruz” diye özür dilese. En kötüsü sessizlik!. Türkiye ortalamalarına bakıldığında, bu bir sıralama sınavı değil de, başarı sınavı olsaydı, adayların yüzde 90’dan fazlası elenecekti!" ifadelerini kullandı.



0 Yorum

Yorum Yaz