UHİM, "2018 Dünya Hak İhlalleri Raporu"nu Açıkladı

​2018 yılı içerisinde dünya genelinde yaşanan hak ihlallerini kamuoyu ile paylaşan Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHIM), 2018 yılını ikiyüzlülükler, çelişkiler, çifte standart ve hastalıklar yılı olarak nitelendirdi.

Eklenme Tarihi: 22 Şub 2019
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
UHİM, "2018 Dünya Hak İhlalleri Raporu"nu Açıkladı

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM), 2018 yılında dünyada gerçekleşen hak ihlalleri raporunu açıkladı. Malta Köşkü’nde gerçekleştirilen basın toplantısına UHİM yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve birçok aktivist katıldı. 2018’de yaşanan eğitim, sağlık, ekonomi, yaşam ve benzeri birçok hak ihlalleri ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayan UHİM, 2019 yılında da çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

“2 BİN 43 KİŞİ MİLYARDER, 3 MİLYAR KİŞİ YOKSUL”

Ayhan Küçük, hak ihlallerinin dayanaklarını işaret ederek, “Dünyada 2018 yılı itibarıyla 2.043 kişi milyarder, 3 milyar kişi yoksuldur. Dünyanın bu hale gelmesinin baş sorumlusu, mevcut sistem ve bu sistemin temsilcisi olan kişi ve kurumlardır. Küresel sistemin gerçekleştirdiği hak ihlallerinin dayanağı siyasi ve hukukî mercilerdir. Dünyada barışın teminatı olmak için ortaya çıkan BM’nin kuruluşundan sonra da işgal, katliam ve soykırımlar devam etmiştir. Hatta BM’nin daimi üyeleri tarafından birçok hak ihlali gerçekleşmiştir” diye konuştu.

“DÜNYAYI FELAKETE SÜRÜKLEMİŞTİR”

Basın açıklamasından önce 2018 Uluslararası Hak İhlalleri Raporu’nu değerlendiren UHİM Başkanı Ayhan Küçük, “Bugün insan hakları yalnızca bireysel özgürlük alanına indirgenmekte, insan hakları, demokrasi ve özgürlük gibi siyasi mücadele aracı olarak istismar edilmekte. Batı dünyası tarafından şekillendirilen küresel sistem, dünyayı felakete sürüklemiştir. BM tarafından ‘En az gelişmiş’ olarak tanımlanan ülke sayısı 1971’de 25 iken, bu sayı günümüzde 49’a çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Nükleer silahsız bir dünya

UHİM adına 2018 hak ihlalleriyle ilgili basın açıklamasını yapan UHİM Genel Sekreteri Veysel Başar, “Ülkelerin kaderlerini tayin etmeye çalışan devletler, insanlık tarihi boyunca çıkarları uğruna işgaller gerçekleştirdi, katliamların ve soykırımların sorumlusu oldu. Coğrafi keşiflerden bugüne ulaşan süreç nedeniyle 66 ülkede hâlâ savaş ve çatışma yaşanıyor. Nükleer silahsız bir dünya vaadiyle Barış Ödülü alan eski ABD Başkanı Obama’nın bir imaj çalışmasının parçası olduğu anlaşıldı. Tüm nükleer silah anlaşmalarından ayrılan ABD, savunma bütçesinden 1 trilyon 200 milyon doları nükleer çalışmalar için ayırdı” şeklinde konuştu.