Ukrayna'dan 'Rusya'ya baskıyı arttırın' çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve İngiltere Dışişleri Bakanı Truss ile Rusya'ya yönelik yaptırımları görüştü.

Ukrayna'dan 'Rusya'ya baskıyı arttırın' çağrısı
08 Mar 2022 12:14:57

usya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalinde 13'üncü güne girildi. Rusya ile Ukrayna arasında yürütülen müzakerelerin üçüncü turu sona erdi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada ateşkesin sağlanması için yoğun çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi.

Görüşme sonrası Ukrayna tarafından yapılan açıklamada “Rusya ile müzakerelerde ateşkes de dâhil sorunun çözümüne dair yoğun istişarelerde bulunulduğu” ifade edildilirken, Rusya, sivillerin tahliyesi için 8 Mart'tan itibaren 'sessizlik rejimi' ilan ettiğini duyurudu.

Savaşın 13. gününden gelişmeler şöyle

UKRAYNA’DA GEÇİCİ ATEŞKES BAŞLADI

Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın, Ukrayna'nın Kiev, Harkov, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinden sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı Moskova saati ile 10.00 itibariyle yürürlüğe girdi.

Rus enerji devi Gazprom, günde 109.5 milyon metreküp ile Ukrayna üzerinden aynı hacimde gaz sevkiyatını sürdürdüğünü açıkladı.

09.20: UKRAYNA’DAN RUSYA’YA YAPTIRIMI ARTTIRMA ÇAĞRISI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Rusya'ya yönelik yaptırımları görüştü.

Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Josep Borrell ile görüştüm. AB'ye kararlı duruşu ve atılmış bir dizi kararlı eylem için minnettarız. Ancak Rusya'ya yeni bir sert yaptırımlar getirme ihtiyacı acil. Rusya Ukrayna'daki vahşeti durdurmuyor. Baskının artırılması gerekiyor" dedi.


Bakan ayrıca "Ukrayna'nın savunma kabiliyetlerini güçlendirmeye dönük daha pratik adımlar konusunda Liz Truss ile görüştüm. Rusya'ya acilen yeni yaptırımlar uygulanması gerektiğinin altını çizdim. Bu kritik zamanda Ukrayna'nın yanında olduğu için Birleşik Krallık'a minnettarız" diye belirtti.


08.06: DÜNYA BANKASI’NDAN UKRAYNA’YA 723 MİLYON DOLARLIK YARDIM

Dünya Bankası, Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya yardım için hibeler ve kredilerden oluşan toplam 723 milyon dolarlık bir paketi onayladı. Banka, 3 milyar dolarlık bir destek paketi üzerinde de çalışıldığını duyurdu. Banka ayrıca, Ukrayna’ya komşu ülkelere de, mülteci krizindeki rolleri nedeniyle ek yardım yapılacağını da belirtti.

06.35: AVUSTRALYA’DAN RUS ASKERLERİNE YAPTIRIM

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Rus Silahlı Kuvvetleri'nden altı askeri komutan ve 10 kişiye yönelik yeni yaptırımlar getirildiğini duyurdu. Açıklamada, "Rus askeri komutanlarına yönelik mali yaptırımlar ve seyahat yasakları getirecek" denildi.

Payne, Avustralya hükümetinin Rus devlet medyası tarafından oluşturulan içeriğin Avustralya'da yayılmasını askıya almak için Facebook, Twitter ve Google ile çalışmaya devam ettiğini de söyledi.

Ayrıca, Avustralyalı petrol şirketleri Viva Energy ve Ampol, Rusya'dan ham petrol alımlarının askıya alındığını duyurdu.

05.30: DÜNYACA ÜNLÜ KOZMETİK ŞİRKETİ RUSYA’DAKİ FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

ABD'li kozmetik şirketi Estee Lauder, Rusya'daki tüm ticari faaliyetlerini askıya aldı.

ZELENSKİY: BU SAVAŞ DÜNYA SAVAŞINI TETİKLEYECEK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “İnanın bana birçok Batılı liderle görüştüm. Bu savaş böyle bitmeyecek. Bu, dünya savaşını tetikleyecek” dedi, savaşı sonlandırma çağrısı yaptı.

00.28: PUTİN: UKRAYNA'DAKİ GÖREVLERİ PROFESYONEL ASKERLER YERİNE GETİRİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ukrayna'daki görevleri sadece profesyonel askerler yerine getiriyor" dedi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre, Putin, zorunlu askerlik hizmetini yapan kişilerin Ukrayna'daki askeri operasyona katılmadıklarını ve katılmayacaklarını, yedek rezervden de ek yedek askerlerin çağırmayacağını belirtti.

Putin, "Ukrayna'daki görevleri sadece profesyonel askerler yerine getiriyor, barışı onlar sağlayacak" ifadelerini kullandı.

00.07: MOSKOVA'DA SON 8 YILDA DONBASS'TA HAYATINI KAYBEDEN ÇOCUKLAR ANISINA SERGİ

Rusya'nın başkenti Moskova’da, Donbass ve güneydoğu Ukrayna'da 8 yıldır devam eden çatışmalarda Ukrayna ordusunun saldırılarında hayatını kaybeden çocukların fotoğraflarının yer aldığı bir sergi oluşturuldu.

00.06: BEYAZ SARAY'DAN PETROL AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rus petrolüne ithalat yasağı getireceği iddialarına ilişkin, bu konuda henüz karar vermediklerini ve konuyu Avrupalı ortakları ile konuştuklarını açıkladı.

00.03: RUSYA BAŞBAKAN YARDIMCISI ALEKSANDR NOVAK: KUZEY AKIM 1’DEN GAZ AKIŞINA AMBARGO UYGULAMAK İÇİN HER HAKKA SAHİBİZ

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Avrupalı siyasilerin, Rusya'yı Kuzey Akım 1'den gaz akışına ambargo uygulamaya ittiklerini iddia etti. Novak, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’ya yönelik suçlamalar nedeniyle Kuzey Akım 1 konusunda adım atabileceklerine işaret etti. Mütekabiliyet gereği boru hattından giden doğal gaz akışını kesebileceklerini belirten Novak, “Kuzey Akım 1’den gaz akışına ambargo uygulamak için her hakka sahibiz. Ancak şu ana kadar böyle bir adım atmadık. Bunun kimseye faydası olmaz. Ancak Avrupalı siyasiler açıklamalarıyla bizi buna itiyorlar” ifadelerini kullandı.

00.00: RUSYA'DAN GEÇİCİ ATEŞKES KARARI

Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol kentlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan ettiğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Ukrayna'da İnsani Müdahale Birimler Arası Koordinasyon Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'da yaklaşık 2 milyon kişinin Rus kurumlarına tahliye için başvuruda bulunduğu belirtildi.

Ukrayna'daki sivillerin tahliyeleri için hazır olunduğu belirtilen açıklamada, "Rus tarafı, 8 Mart'ta Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ediyor ve Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol kentlerinde insani koridorları oluşturmaya hazır" ifadelerine yer verildi.

Etiketler:   Rusya Ukrayna


0 Yorum

Yorum Yaz