Ukrayna'dan Rusya'ya 'masaya dön' çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerinin bağımsızlığını tanıma kararının ardından bölgeye barış gücü gönderme kararı aldı. Karar gerilimi tırmandırdı. BM Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna'dan Rusya'ya 'masaya dön' çağrısı geldi.

Eklenme Tarihi: 22 Şub 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Ukrayna'dan Rusya'ya 'masaya dön' çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi akşamı Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararnamelere imza atmasının ardından bölgeye barış gücü gönderme kararı aldı.

Putin’in açıklaması uluslararası camiada tepki yaratırken, aylardır devam eden Ukrayna gerilimini de tırmandırdı. Barış gücünün bölgeye ne zaman intikal edeceği ve kaç askerden oluşacağı gibi konular henüz netlik kazanmadı. Kremlin gönderilecek askerleri "barış gücü" olarak tanımladı.

UKRAYNA'DAN RUSYA'YA 'MASAYA DÖN' ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde konuşan Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Rusya’yı doğu bölgesinde gerginliği arttırmakla eleştirdi ve "Ukrayna topraklarında ek Rus işgal birlikleri konuşlandırmasını" kınadı.

Ukrayna büyükelçisi, BM üyesi bir ülkenin saldırı altında olduğunu belirterek, "Rusya'nın müzakereler için masaya dönmesini talep ediyoruz. Ukrayna topraklarında ek Rus işgal birlikleri konuşlandırma emrini kınıyoruz. İşgal birliklerinin derhal ve doğrulanabilir şekilde geri çekilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

'KİMSEYE BİR ŞEY VERMEYECEĞİZ'

Konuşmasında Rusya’yı virüse benzeterek, 8 yıldır bölgede savaş ve kaosa neden olduğunu savunan Kyslytsya, "Hiçbir şeyden ve hiç kimseden korkmuyoruz. Kimseye hiçbir şey borçlu değiliz. Ve kimseye bir şey vermeyeceğiz." ifadelerini paylaştı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya da Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında, ABD ve müttefiklerini Ukrayna’ya silah yığmakla suçlayarak, Kiev’i de doğu bölgesindeki sorunlar için ciddi şekilde diplomatik çözüm aramamakla eleştirdi.

Nebenzya, Moskova'nin diplomatik çözüm konusunda hala açık olduğunu ifade ederek, ancak Donetsk ve Lugansk'ı kapsayan bölgeye atıfla "Donbas'ta yeni bir kan gölüne izin vermek niyetinde olmadıklarını" söyledi.