Selamlaşma şekilleri kültürlerin en önemli ifade şeklidir. Ülkeden ülkeye farklılık gösteren selamlaşma şekillerini haberimizde derledik.
Kültürlere göre selamlaşma şekilleri
İslam Kültüründe Selamlaşma
İslam kültüründe selamlaşma aynı zamanda karşıdaki kişiyle dualaşma anlamını da taşır, "Allah'ın selamı üzerine olsun" manasında "Esselamu Aleyküm" karşılığında da aynı anlamı taşıyan "Aleyküm Selam" denir. İslam dininde selam vermek sünnet almak ise farz kapsamındadır. Mushafalaşma adı verilen selamlaşmada ise eller sıkılarak karşılıklı olarak Peygamber'e salat-u selam getirilir.
Amerika'da Selamlaşma
Birçok kültürde olduğu gibi Amerika'da da tokalaşarak selamlaşma kültürü yaygındır.
Filipinler'de Selamlaşma
”Mono” olarak bilinen bu selamlaşmada genç kişi, kendinden büyük olan kişinin elini alnına götürerek gerçekleşen eylemdir. Vedalar da ve selamlaşmada gerçekleşir.
Japonya'da Selamlaşma
Uzakdoğu’da çok sık rastlanan bu selamlaşma sisteminde yaşça büyük ya da saygın kişinin önünde eğilerek selam verilir zaman zaman bu eğilme esnasında saygısında karşısındaki kişinin elini de tutar.
Hindistan'da ve Tayland'da Selamlaşma
‘Nameste’ kelimesini söylerken avuç içlerinin birbirine bastırılır ve yukarı kaldırılır.
Taylanda ise; Eller Hintlerde olduğu gibi yukarı doğru kaldırılarak avuçlar birbirine bastırılır ve ‘wai” denir.
Yeni Zelanda'da Selamlaşma
İlgin. selamlama çeitlerinden biri de Yeni Zelanda bölgesinde mevcuttur. Burada karşıdaki kişiye selamlaşmak için burun ve alnın birbirine bastırılması ile olur.
Moğolistan'da Selamlaşma
Moğolistan’da selam verme ve veda esnasında birbirlerinin kollarını tutarlar.
Tibet'te Selamlaşma
Tibet'te kültürlere göre diğerlerine göre biraz daha farklı bir selam verme şekili mevcuttur; birbirlerine dil çıkarma biçiminde selamlaşma şekilleri vardır. Böylece karşınızdaki kişi hakkında kötü bir şey düşünmediğiniz mesajını iletmiş olursunuz.