Uluslararası Af Örgütü’nden çarpıcı rapor: Yasa dışı ve ölümcül güç kullanıldı

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan bir raporda, Haziran ayında en az 23 göçmenin hayatını kaybetmesine yol açan toplu sınır geçişi sırasında Fas ve İspanya yetkililerinin “yasa dışı ve ölümcül güç” kullandığı ve sorumlu görülen ülkeler tarafından faciayla ilgili yapılan açıklamaların bir tür “örtbas gibi” göründüğü bildirildi. Af Örgütü, hayatını kaybedenlerin kimliği ve kayıpların akıbeti hakkında … Uluslararası Af Örgütü’nden çarpıcı rapor: Yasa dışı ve ölümcül güç kullanıldı Devamı »

Eklenme Tarihi: 13 Ara 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 13 Ara 2022
Uluslararası Af Örgütü’nden çarpıcı rapor: Yasa dışı ve ölümcül güç kullanıldı

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan bir raporda, Haziran ayında en az 23 göçmenin hayatını kaybetmesine yol açan toplu sınır geçişi sırasında Fas ve İspanya yetkililerinin “yasa dışı ve ölümcül güç” kullandığı ve sorumlu görülen ülkeler tarafından faciayla ilgili yapılan açıklamaların bir tür “örtbas gibi” göründüğü bildirildi. Af Örgütü, hayatını kaybedenlerin kimliği ve kayıpların akıbeti hakkında bilgi eksikliği olmasını da kınadı.

24 Haziran’da Fas ile İspanya’nın Kuzey Afrika’daki yerleşim bölgesi Melilla arasındaki toplu sınır geçiş girişiminin gündemde kalmaya devam etmesi, İspanyol hükümeti için yüksek riskli bir siyasi baş ağrısı olmaya devam ediyor. Af Örgütü’ne göre en az 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan facia, İspanya’nın Kamu Denetçisi ve BM insan hakları uzmanları tarafından ağır bir şekilde eleştirildi. Parlamentoda defalarca sorguya çekilen İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska Gomez, muhalefet partilerinden istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

Fas, olayda 23 kişinin öldüğünü söylerken, İspanyol yetkililer kendi topraklarında herhangi bir ölüm meydana gelmediğini savundu. Af Örgütü, olaylarda en az 37 kişinin öldüğünü ve 77 kişinin de kayıp olduğunu söyledi.

Raporda, “Yaralıların birçoğu yerde yatarken, yarı baygın, tepkisiz veya nefes almak için mücadele ederken dövülmeye ve tekmelenmeye devam edildi” ifadesi yer aldı. Ayrıca, Af Örgütü ölen kişilerin kimliği ve kayıpların akıbeti hakkında bilgi eksikliği olmasını da kınadı.

İspanya İçişleri Bakanlığı, iddialarla ilgili bir soruya, polisin sınırı geçmeye çalışan kişilere “insan haklarına mutlak bir saygıyla, yasal ve orantılı” davrandığını ileri sürerek suçlamaları reddetti. Reuters’te yer alan habere göre, Faslı yetkililer olayla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Uluslararası Af Örgütü, “Faslı ve İspanyol yetkililer, Kızıl Haç ambulans ekibinin bölgeye girişine izin vermeyerek ve onlarca yaralıyı en az sekiz saat boyunca güneşin alnında gözetimsiz bırakarak, onlara hızlı ve yeterli tıbbi yardım sağlamada başarısız oldu” dedi.

Bir görgü şahidi, İspanyol polisinin yaralıları sınırdan Fas’a geri döndürmeye zorladığını söyledi. 17 yaşındaki Sudanlı vatandaş, Fas polisi tarafından tutuklanan kişilerin hapishanede “ölene kadar başlarına çekiçle vurulduğunu” söyledi.