UNİCEF İcra Direktörü Catherine Russell, BM’e ateşkesi sağlaması için çağrıda bulundu

UNİCEF İcra Direktörü Catherine Russell, BM Güvenlik Konseyi aşağıdakileri talep eden bir kararı derhal kabul etmelidir: – Uluslararası hukuka saygı – İnsani ateşkes – Güvenli ve engelsiz insani erişim – Kaçırılan tüm çocukların serbest bırakılması – Tüm çocukların korunması UNİCEF, BM Güvenlik Konseyi’ne Gazze’deki insani durum hakkında bilgi verdi. UNICEF olarak biz, bu son artışın … UNİCEF İcra Direktörü Catherine Russell, BM’e ateşkesi sağlaması için çağrıda bulundu Devamı »

Eklenme Tarihi: 31 Eki 2023
4 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 31 Eki 2023
UNİCEF İcra Direktörü Catherine Russell, BM’e ateşkesi sağlaması için çağrıda bulundu

UNİCEF İcra Direktörü Catherine Russell, BM Güvenlik Konseyi aşağıdakileri talep eden bir kararı derhal kabul etmelidir:

– Uluslararası hukuka saygı

– İnsani ateşkes

– Güvenli ve engelsiz insani erişim

– Kaçırılan tüm çocukların serbest bırakılması

– Tüm çocukların korunması

UNİCEF, BM Güvenlik Konseyi’ne Gazze’deki insani durum hakkında bilgi verdi.

UNICEF olarak biz, bu son artışın gerçek maliyetinin, şiddet nedeniyle kaybedilen ve şiddet tarafından sonsuza dek değiştirilen çocukların hayatlarıyla ölçüleceğine inanıyoruz.Üç haftadan biraz daha uzun bir süre sonra, çocuklara karşı çok ciddi ihlallerin işlendiği yıkıcı sayının hızla arttığını kaydediyoruz.

6.300’den fazla çocuk da yaralandı. Gazze’de her gün 420’den fazla çocuğun öldürüldüğü bildirildi. Elbette çocuklara yönelik şiddet Gazze Şeridi’nin ötesine de uzanıyor. Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’da en az 37 Sivil altyapı da şiddetli saldırılara maruz kaldı.Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Gazze’de 21’i bildirilirken, en az 20’si Gazze Şeridi’nde rehin tutuluyor; akıbetleri bilinmiyor. Hastaneden 12’si artık hizmet veremiyor.

En az 221 okul ve 177.000’den fazla hastane olmak üzere sağlık tesislerine 34 saldırı bildirildi. Gazze’de yerinden edilmiş insanlar için barınak olarak da kullanılan 35 yer tükeniyor ve 2 milyondan fazla insan zor durumda kalıyor. Su temini altyapısının yüzde 55’inin onarım veya rehabilitasyon gerektirdiğini tahmin ediyoruz.

Bu arada Gazze’de kalan az miktardaki temiz su da hızla tükeniyor ve Gazze’deki altı su atık arıtma tesisinin tamamı ise yakıt ya da enerji eksikliği nedeniyle şu anda hizmet dışı durumda. Yalnızca bir tuzdan arındırma tesisi yüzde 5 kapasiteyle çalışıyor, çocuklar da dahil olmak üzere daha fazla sivil hastalanacak veya susuzluk veya su kaynaklı hastalıklardan dolayı hayatını kaybedecek.

Temiz su ve güvenli sanitasyon eksikliği bir felakete dönüşmenin eşiğinde. Temiz suya erişim acilen sağlanmadığı sürece, bölgedeki çocukların kaderinden derin endişe duyuyorum.

Temiz suya erişim acilen sağlanmadığı sürece, çocuklar da dahil olmak üzere daha fazla sivil hastalanacak veya susuzluk veya su kaynaklı hastalıklardan ölecek. Sanki bu yetmezmiş gibi, hem İsrail hem de Filistin Devleti’ndeki çocuklar, sonuçları ömür boyu sürebilecek korkunç bir travma yaşıyor. Araştırmalar, şiddet ve kargaşanın çocuklarda toksik strese yol açarak fiziksel ve bilişsel gelişimlerini olumsuz etkilediğini ve hem kısa hem de uzun vadede zihinsel sağlık sorunlarına yol açtığını göstermiştir.

İhtiyaç sahibi tüm çocuklara ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz ancak insani yardımın ulaştırılması – özellikle Gazze’de – artık son derece zorlu. Bunun nedeni, hem Gazze’de uygulanan mevcut kuşatma koşullarından, hem de personelimizin faaliyet gösterdiği son derece tehlikeli koşullardan kaynaklanmaktadır. Personelimizin bir kısmı eşleri ve çocukları da dahil olmak üzere yakın aile üyelerini kaybetti. Ve elbette UNRWA’nın öldürülen personeli için de yas tutuyoruz. İki gün önce telekomünikasyon kesintisi nedeniyle Gazze’deki meslektaşlarımızla bağlantımızı kaybettik. Bu onları daha da büyük risk altında bıraktı ve çocuklara yardım etme çalışmalarını daha da zorlaştırdı.

UNICEF ve ortaklarımız çocuklara hizmet vermek için sahada kalmaya kararlıdır. Ancak hata yapmayın, durum her geçen saat daha da kötüleşiyor ve çatışmalara acilen son verilmediği sürece bölgedeki çocukların kaderinden derin endişe duyuyorum. Ancak biz ve siz, çocukları bu şiddet sarmalından kurtarmaya yardımcı olacak güce sahibiz. Sanki bu yetmezmiş gibi, hem İsrail hem de Filistin Devleti’ndeki çocuklar, sonuçları ömür boyu sürebilecek korkunç susuzluk veya su kaynaklı hastalıklardan ölecek. Her iki tarafa da hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini hatırlatan, ateşkes çağrısı yapan, tarafların güvenli ve engelsiz insani erişime izin vermesini talep eden, kaçırılan tüm çocukların derhal ve güvenli bir şekilde serbest bırakılmasını talep eden ve taraflara, Çocuklara hakları olan özel korumayı sağlayın. Güvenlik Konseyi aynı zamanda, Gazze’de çoğunluğu çocuk olan 1,4 milyondan fazla insanın yerinden edilmiş olduğu ve giderek kötüleşen yerinden edilme krizine de öncelik vermelidir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, hastanelerin tahliyesine yönelik taleplerin de sona ermesi gerekiyor. Tüm tarafların şiddeti durdurması ve çocuklara yönelik ağır ihlalleri önlemesi gerekiyor. Gazze Şeridi’ne giden tüm geçiş noktalarından, güvenli ve verimli tedarik yollarından insani erişime sahip olmalıyız. Taraflar, gıda, su, ilaç, yakıt ve elektrik dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere insani yardımın ulaştırılması için insani yardım malzemelerinin ve personelin Gazze Şeridi boyunca güvenli ve engelsiz hareketini sağlamalıdır.

Son olarak, sivillerin hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları hizmetlere erişebilmeleri için, İsrail’den Gazze’ye elektrik, yiyecek, şu ve yakıt girmesini engellemeye yönelik tedbirler derhal tersine çevrilmelidir.