Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı? Ölü Tercih Nedir?

Üniversite tercihi yapacaklar öncelikle nelere dikkat etmeli? Üniversite adayları hangi okulun kendileri için daha iyi olacağına nasıl karar vermeli? Üniversite tercihi yapacaklar öncelikle nelere dikkat etmeli? Üniversite adayları hangi okulun kendileri için daha iyi olacağına nasıl karar vermeli? Tercihler puana göre mi; yoksa Türkiye sıralamasına göre mi yapılmalı?

Eklenme Tarihi: 28 Tem 2016
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı? Ölü Tercih Nedir?

Üniversiteye giriş yapabilmek için YGS ve LYS' de iyi puan almakla sınırlı kalmamaktadır. Üniversite adaylarının üniversiteye giriş sınavlarına iyi hazırlanmaları ve neticesinde yüksek puan almalarının yanı sıra, tercihlerini dikkatli ve doğru yapmaları da oldukça önemli. Pek çok yüksek puan ve başarılı yüzdelik dilime girmiş öğrenci adayları, yaptıkları yanlış ve dikkatsiz tercihlerle ölü tercih yapıyor ve istedikleri bölümlere veya hiçbir bölüme yerleştirilemiyorlar. Bu nedenle nasıl ki sınav öncesi sıkı bir hazırlık yapıyorsak, sınav sonrasında da puanlarımız doğrultusunda doğru tercihler yapmak ve istediğimiz bölümlerden birine yerleşmek için bir hazırlık ve araştırma yapmak şart. Hangi bölüme hangi taban puanın gerekli olduğu, okumak istediğiniz bölümün ve üniversitenin özellikleri gibi pek çok önemli detay var. Peki, tercih yaparken neleri dikkate almalısınız?

• Öncelikle ÖSYM'nin üniversite öğrencileri için hazırlamış olduğu kılavuzları dikkatle incelemenizde fayda var. Bu kitapçıklarda hangi alandan tercih yapmanız gerektiği konusundan kontenjanlara dair pek çok bilgi geniş bir yelpazede siz öğrenci adaylarına sunulmakta. • Tercih edeceğiniz bölümleri işaretlemek ve yanlarına geçen senelerin taban ve başarı puanlarını sıralamanız, o bölümlerin bu seneki taban puanlarına ve başarı ortalamasına dair bir ortalama tahmin yapmanızı sağlayacaktır. • Tercih yaparken aldığınız puanlara göre değil başarı ortalamasına göre tercih yapmalısınız. • Yapacağınız tercihler sonucu yerleşeceğiniz bölümü okuyup okuyamayacağınızı iyice gözden geçirmelisiniz. Sadece puanı düşük veya yeterli diye yerleşebileceğinizi düşündüğünüz bir bölümü tercih listenizden çıkarmalısınız. Öylesine yerleşeceğiniz bir bölümün ileride iş imkânı var mı veya yapabileceğiniz bir meslek türü olup olmadığı çok önemli.

• Başarı sırasına göre tercih yaparken en çok istenen bölüm ile en son tercih ettiğiniz bölümlere göre bir sıralama yapmalısınız. En üstteki tercih ile en alttaki tercih arasındaki başarı puanı farkı 4-5 bin gibi bir fark ise ölü tercih yapmış olursunuz. Hangi bölümü daha çok istediğinize karar vermeli, diğer tercihleri listeden çıkarmalısınız.

• Yerleştirilseniz bile gitmeyi düşünmeyeceğiniz bölümler tercih listenizde varsa onları listeden çıkarmalısınız. Tercih konusunda en çok yapılan hatalardan biri de budur. Yerleştirildiğiniz takdirde kayıt yaptırmasanız dahi bu yerleştirme size bir sonraki yıl başarı katsayısında düşme olarak yansıyacaktır. • Üniversitelere yeni açılacak ve puanı belli olmayan bir bölüm hakkında taban puan veya başarı puanı fikri edinmek için o üniversiteye yakın değerdeki bir üniversitenin puanlarından faydalanabilirsiniz. • Tercih yaptığınız bölümle ilgili muhakkak bir ön araştırma yapmalısınız. Örneğin bir bölüme puanınınız tutsa bile o bölümün bir ön koşulu veya yetenek sınavı olabilir. Aynı zamanda yabancı dil veya sağlık gibi pek çok ekstrem durum da söz konusu. Tercih yapacağınız bölümlerin ön koşulları neler iyice araştırmakta fayda var. • Tercih listenize aldığınız üniversiteler ister devlet üniversitesi olsun, ister vakıf üniversitesi olsun, ister yurt dışında olsun, ister KKTC’de olsun mutlaka maddi koşullarını araştırılmalısınız.