KUR SABİTLENMELİ
Kredi alırken öğrencilerin sözleşmeyi iyi okumaları gerektiğini belirten Kazma, okulların yasadaki boşlukları kullandığını ve öğrenciye ödemesi çok güç bir rakamın altına imza attırdıklarını ifade etti. Kredi alınırken dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kazma, öğrencinin okulla görüşerek bir borç ödeme sistemi belirlemesi gerektiğini ve kurun sözleşmede sabitlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kazma konuşmasına şöyle devam etti: "Adı üstünde okullar bu parayı öğrenim yapabilsinler diye veriyor. Ancak burada Medeni Kanun'un 2. Maddesi olan 'iyi niyet kuralı' ihlal ediliyor. Hakkaniyete göre davranılmalıdır. Bankalar bile döviz üzerinden kredi vermezken üniversitelerin bunu öğrencilere yapması hiç doğru değildir."
BORÇ İKİ KATINA ÇIKIYOR
Bir öğrencinin açtığı davaya dikkat çeken Kazma, "Öğrencinin okurken aldığı borç okul bittiğinde 2 katına çıkmış. Eğer öğrenci bu davayı kazanırsa, emsal teşkil edecek ve binlerce öğrenci dava açıp parasını geri alabilecek" dedi. Kazma, "Öğrenci dövizin yükseliş hesabını yapamaz. Ancak okullar yapabilir" diye konuştu.
SÖZLEŞMEYE DİKKAT!
Özel okulların ve vakıf üniversitelerinin yıllık fiyatları 15 ila 40 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamların en az 4 yıl süresince ödenecek olması kayıt sırasında yapılan sözleşmeleri oldukça önemli kılıyor. Tüm özel eğitim kurumlarının ticari faaliyet içinde olduklarını ifade eden Avukat Kazma, ailelerin sözleşmede belirtilen ücret üzerinden müzakere yapabileceklerine dikkat çekti. Kazma, "Kurum tarafından belirlenen ücretin sonraki yıllarda artmayacağına, ekstra ücret yansıtılmayacağına dair düzenleme talep etmek velinin kanunen hakkıdır" dedi. Sözleşmelerin Borçlar Kanunu'na tabi olduğunu belirten Kazma, "Okulların TL bazında da ödeme imkanı sunmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.
Akşam