UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: Filistin’de 200’den fazla insani yardım personeli öldürüldü

UNRWA Danışma Komisyonu’nun (AdCom) Cenevre’deki toplantısında Genel Komiser Philippe Lazzarini’ni Gazze’de yaşanan insani dram hakkında açıklamalarda bulundu Lazzarini şu açıklamalarda bulundu: Temel olarak bu oturumda UNRWA’nın maruz kaldığı saldırıları, arkasındaki motivasyonların neler olduğunu, risklerin neler olduğunu açıkça tartıştık. Temel olarak, yasama çabaları ve siyasi açıklamalar da dahil olmak üzere ajansın hedef alınmasının nedeninin bir kısmının, … UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: Filistin’de 200’den fazla insani yardım personeli öldürüldü Devamı »

Eklenme Tarihi: 26 Haz 2024
5 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Haz 2024
UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: Filistin’de 200’den fazla insani yardım personeli öldürüldü

UNRWA Danışma Komisyonu’nun (AdCom) Cenevre’deki toplantısında Genel Komiser Philippe Lazzarini’ni Gazze’de yaşanan insani dram hakkında açıklamalarda bulundu

Lazzarini şu açıklamalarda bulundu:

Temel olarak bu oturumda UNRWA’nın maruz kaldığı saldırıları, arkasındaki motivasyonların neler olduğunu, risklerin neler olduğunu açıkça tartıştık. Temel olarak, yasama çabaları ve siyasi açıklamalar da dahil olmak üzere ajansın hedef alınmasının nedeninin bir kısmının, çoğu kişinin elinden alınmasını görmek istediği Filistinli Mültecilerin mülteci statüsüyle ilgili olduğunu biliyoruz. Danışma Komisyonu üyelerini, bu saldırıları yalnızca UNRWA ile İsrail arasındaki ikili ilişki merceğinden görmenin bir hata olacağı konusunda uyardık. Çok daha fazlası tehlikede. Ve eğer UNRWA ile başarılı olursa, o zaman ifşa olacak başka varlıklar da olacak. Ve bunun arkasındaki risk, gelecekteki diğer karmaşık acil durumlar için yeni bir standart oluşturmamızdır . Bu nedenle Danışma Komisyonu üyelerine ve aynı zamanda genel olarak üye devletlere bu çabayı güçlü bir şekilde geri püskürtmeleri yönünde çağrım var. Ayrıca Danışma Komisyonu üyeleriyle Ajansın oynayabileceği ve şu anda oynamakta olduğu kritik rolü de görüştüm . Gazze’deki daha geniş insani müdahalenin omurgasını oluşturmaya devam ediyor, ancak aynı zamanda bir geçişe başlayacağımız gün, aradaki gün, ertesi güne giden gün, Teşkilat’ın özellikle özellikle kritik katkılarda bulunacağına inanıyorum. eğitim ve temel sağlık hizmetlerinin yeniden başlatılması söz konusu olduğunda. Ve bunun Gazze’de nasıl hayata geçirilebileceğini görmek için eğitime ayrılmış tam bir oturum düzenledik. Ayrıca üye devletlerden Ajansı siyasi olarak korumak için mümkün olan her şeyi yapmalarını ve herhangi bir yol haritası geçişi konusunda bir anlaşma olduğunda ajansın rolünün de özellikle belirtilmesini sağlamalarını istiyorum.

Artık konu sahaya veya son duruma gelince, bugün oldukça fazla bilgiye sahip olduğunuzu biliyorum. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse sizinle paylaşacağımız olumlu haberlerin sayısı çok az. Ve ayrıca bir hafta, on gün önce Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanmasını kolaylaştırmak için günlük taktiksel bir duraklama olarak duyduğumuz şeyin çok çok az olumlu etkisi oldu. Dün gece, yine Gazze’nin kuzey kesiminde bulunan Beach Camp seviyesinde bir okul vuruldu. Ve, bildirildiğine göre, yaklaşık 12 kişinin öldüğünü ve 22 kişinin yaralandığını duyduk. Ancak bu, savaşın başlangıcından bu yana vurulan, hasar gören veya hedef alınan toplam tesis sayısını da 190’a çıkaracak, bu da Gazze Şeridi’nde sahip olduğumuz tesis ve altyapı sayısının yarısından fazlasına denk geliyor. Ve bildiğiniz gibi, bu binalar ve bu barınaklar, nüfus tarafından olası bir koruma olarak geriye kalan şeyi aramak için de kullanılıyor. Ancak şimdiye kadar 500’den fazla kişi BM korumasını ararken öldürüldü. Bu da aslında Danışma Komisyonu üyelerine ve diğer üye devletlere yaptığım çağrıya ekleniyor.

Karşımızda sadece siyasi, hukuki veya karalama kampanyaları ve saldırıları yok . Ancak sahada BM ve UNRWA da hedef alındı. Ağır bir bedel ödedik. 200’den fazla insani yardım personeli öldürüldü, bunların arasında 193’ü sadece benim organizasyonumdandı. İnsani yardım çalışanlarının korunmasına ilişkin iki hafta önceki memnuniyetle karşılanan Güvenlik Konseyi kararından daha fazlasına ihtiyacımız olduğuna inanmamın nedeni de budur . Bunu uygun soruşturma ve hesap verebilirlik mekanizmalarıyla tamamlamamız gerekiyor. Şimdi, yardımların ulaştırılması söz konusu olduğunda, şunu söylemeliyim ki, iş giderek daha karmaşık hale geliyor. Son birkaç haftadır yardım getirmek olağanüstü derecede dayanılmaz bir hal aldı. Çok fazla kamyon yağmalandı ve doğru yere ulaşamadı. Geçişlerin sayısı hala çok sınırlı. Ve temelde, kamyon şoförlerinin düzenli olarak tehdit edilmesi veya saldırıya uğraması ve yardımları sınırdan depolarımıza ve depolardan halka taşıma konusunda giderek daha az istekli olmamızla birlikte, bugünlerde kanun ve düzenin neredeyse tamamen bozulmasıyla karşı karşıyayız. Örneğin dün, kaynak açısından bile durumun ne kadar istikrarsız olduğunu anlatmak gerekirse, elimizde sadece 30 litre benzin kaldı ve Gazze Şeridi’ndeki tüm zırhlı araçlarımız benzinle çalışıyor. Ve temel olarak, dün uluslararası personelimizin düzgün hareket edemediği bir durumdaydık. Yani, söylemeye gerek yok, çağrımız her zaman aynı çağrıdır ve defalarca vurgulanıp tekrarlanmıştır. Açlık durumunu tersine çevirmek istiyorsak Gazze Şeridi’nde sürdürülebilir, anlamlı, kesintisiz yardıma ihtiyacımız var.

Ve en son IPC raporuna kaydedildi: 5 kişiden 1’i feci bir beslenme durumuyla karşı karşıya, akut yetersiz beslenme Gazze’deki nüfusun neredeyse tamamını, yani yüzde 90’dan fazlasını etkiliyor. Acil ve felaket durumda olanlar arasında – ve felaket, şu an ile Eylül arasında herhangi bir zamanda kıtlık riskinin mevcut olduğu anlamına geliyor – toplamda 1 milyondan fazla insanımız var. Dolayısıyla çabalarımızın devam etmesi gerekecek ve açıkçası bugünkü ortam, şimdiye kadar gözlemlediğimiz eğilimi tamamen tersine çevirmemize elverişli değil. Belki çocuklarla ilgili bir veya iki yorum olabilir. Dün de gördünüz, uluslararası bir kuruluş, sanırım Save the Children, çocuklarla ilgili bir rapor yayınladı. Yine rakamlar oldukça şaşırtıcı, 4 bin çocuğun kayıp, 17 bin refakatsiz olduğundan söz ediliyor. Yani 20.000’den fazla. Bunu da savaşın başlangıcından bu yana 14 bin çocuğun öldürüldüğü raporuna ekliyorsunuz. Ve şunu da hesaba katmalısınız ki, her on günde bir, ortalama olarak bir ya da iki bacağını kaybeden çocuklarımız oluyor. Bu size Gazze’de bir çocuğun nasıl bir çocukluk geçirebileceğinin kapsamı hakkında bir fikir veriyor. Bir de hatırlatmak gerekirse, Gazze hakkında çok konuşuyoruz ama elbette hepimiz bir tür sessiz savaşın yaşandığını söyleyip durduğu Batı Şeria’daki durumdan da oldukça endişeliyiz.

Bugün Gazze olmasaydı Batı Şeria manşetlere çıkacaktı. 7 Ekim’den bu yana 500’den fazla kişi öldürüldü. Ancak Batı Şeria’ya gittiğimizde dikkat çeken şey, mülteci kamplarında veya köylerde yürütülen operasyonların yoğunluğudur. İki hafta önce Tulkarem’de bunlardan birini ziyaret ettim ve burası bazen bir savaş bölgesi gibi görünüyor, çünkü yürütülen güvenlik operasyonları artık çoğu zaman mahallelerin yok edilmesi, kamu altyapısının yok edilmesi vb. ile sonuçlanıyor. Son on yılda Filistin-İsrail çatışmasına yeterince ilgi gösterilmemesinin acısını çektik . Kaynaklarımız tükendi ve teslim etmemiz beklenen şeylerle giderek daha fazla uyumsuzluk yaşadık. UNRWA’nın benzersiz olduğunu, çünkü bizden hükümetbenzeri hizmetler sağlamamızın istendiğini, ancak tamamen üye devletlerin gönüllü katkısına bağlı olduğumuzu asla ama asla unutmamalıyız. Bu nedenle, üye devletler dünyanın bu kısmına öncelik vermediğinde veya UNRWA’ya öncelik vermediğinde, acı çekmeye başlıyoruz. Çok fazla şeyle uğraşmak zorunda kaldık. Bu, son on yıldır hizmetlerimizin kalitesini etkiledi. Daha sonra Gazze Şeridi’nde olağanüstü, sarsıcı ihtiyaçlarla dolu 7 Ekim’i yaşadık ve söylemeliyim ki bu konuda iyi bir desteğimiz vardı. Ama sonrasında 26 Ocak’ı yaşadık: 12 çalışanımızla ilgili iddialara, bazı ülkeler tarafından geçici bir ara verildi.