Uygurlar, kırmızı kitapta "stratejik tehdit" oldu

Yıllardır Müslüman Uygurlara ve Doğu Türkistan'a uyguladığı baskı ve işkenceyle gündemde olan Çin, şimdi de Uygurlara terörist yaftası vurdu. Uygurlar, Çin'in yayınladığı Beyaz Kitap'ta terörist olarak nitelendirilmelerine tepki gösterdi.

Eklenme Tarihi: 04 Haz 2015
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Uygurlar, kırmızı kitapta "stratejik tehdit" oldu

Çin Halk Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi'nin yayınladığı “Çin askeri strateji” belgesi olan Beyaz Kitap'da, Doğu Türkistan Uygur halkının stratejik tahdit listesine alarak terörist olarak nitelendirilmesi Uygurlar tarafından tepki ile karşılandı.

Uygur Haber Ajansı'nda yayınlanan yazıda, "Uygurlar tarihin hiç bir döneminde terörizme bulaşmamış, terörist hareketlere yeltenmemiş ve prim de vermemiştir. bu kabul edilemez" denildi.

"BEYAZ KİTAP"TAKİ KARA NOKTALAR

Çin’in Milli Güvenlik Konseyi kabul ettiği Devlet Siyaset Belgesi niteliğindeki “Beyaz Kitap”ta, Doğu Türkistan Bağımsızlık Hareketi’ni Çin devleti için en büyük tehdit olarak açıklandı.

Çin resmi Ajanslarına ve medyasına göre; 26 Mayıs 2015’de yayınlanan Beyaz Kitabın “Çin’in Askeri Strateji Belgesi” başlığı altındaki kısmında Doğu Türkistan,Tibet ve Tayvan Bağımsızlık hareketlerinin aynı şekilde Çin’in güvenliğini tehdit eden hareketler olduğu belirtiliyor.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)'da yer alan haberde, Beyaz Kitap'ta Uygur veya Sözde Özerk bölge adları direkt olarak geçmese de Çin’in yıllardan beri Müslüman Uygur Türklerini içte ve dışta baskı, zulum ve bastırma hareketlerinde bahane ve gerekçe olarak kullandığı "Terör, Bölücülük ve Toplumun istikrar ve güvenliğini Bozan Unsurlar ” gibi terimler kullanılıyor. Ancak, Doğu Türkistan Bağımsızlık Hareketi”nin Çin için büyük tehdit olduğu de ayrıca vurgulanıyor.

Beyaz Kitap’ın Çin’in güncel durumu başlığı altındakı kısmında ise; Çin’in Asya – Pasifik bölgesinde Japonya ile olan adalar sorunu ve deniz ekonomik alanları ile kıta sahanlığı konuları üzerinde ayrıntılı olarak duruluyor. Bölge ülkeleri ile olan krizler ve Bağımsız Tayvan konuları gündeme getirilerek, bölücü hareketler ile terörün gün geçtikçe yayılarak sürdüğü belirtiliyor. Tibet ve Doğu Türkistan bağımsızlık hareketlerindeki gelişmelere ayrıntılı şekilde yer verildiği görülüyor. Son yıllarda azınlık bölgelerindeki dini ve milli akımların güçlenmesinin endişe verici boyutlarda olduğu, bağlı bölgelerdeki düşük yoğunluklu krizler ile kısmı çatışmaların ve bölgesel küçük savaşların sürmekte olduğuna dikkat çekiliyor.

Beyaz Kitabın “Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Stratejik Görevi” başlığı altındaki bölümde ise şu ifadeler yer alıyor, “ Ülke bütünlüğünü tehdit eden bölücülük ve terörün ülke sınırları dahiline ulaşmasının önüne geçilmesi için gerekli askeri, istihbari ve benzeri tedbirlerin güçlendirilmesi, ülkenin siyasi olarak güvenliği ve toplumun istikrarı gibi ülkemizin bağımsızlığını ilgilendiren konuların Çin Silahli Kuvvetlerinin temel stratejik görevi olduğu” hatırlatılıyor.

Çin Silahli Kuvvetlerinin Kuruluşu ve Gücü bölümünde ise “ İç güvenlik için var olan Jandarma Kuvvetlerinin terörizme karşı koymak ve mücadele etmek ve ülke ve toplum güvenliğinin sağlanmasında eğitim, silah ve lojistik kalitesinin yükseltilmesi gerekir.” sözlerine yer veriliyor.