ACİL EYLEM PLÂNI YAKINDA AÇIKLANACAK
Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı’nın 22 Eylül 2014’te Bakanlar Kurulu’nda kabul edildikten sonra kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlendiğini hatırlatan Ünüvar, “Kısa vadeli hedefler içerisinde üç ana hedef vardı. Birincisi narkotimlerin kurulması, ikincisi vali yardımcıları toplantısı ve üçüncü olarak şûranın yapılması. Üçü de gerçekleştirildi. Vali yardımcılarıyla iki günlük şûra yapıldı. 615 çalıştay katılımcısı iki gün boyunca çalıştılar. Uyuşturucu acil eylem planının ayrıntılarını belirlediler. Acil Eylem Planı hazır, yakında yayınlanacak” dedi.
NARKOTİMLER ÇOK BAŞARILI OLDU, 81 İLE YAYGINLAŞTIRILACAK
Narkotimlerin 11 ilimizde başlatılan pilot uygulamayla harekete geçtiğini belirten Ünüvar, “Üç aylık dönem içerisinde gördük ki, narkotimler gerek olay sayısında gerek şüpheli ve tutuklu sayısında, toplam delil sayısında yüzde yüz, yüzde iki yüzün üzerinde artışlar sağladılar. Bu veriler narkotimlerin çok etkili şekilde faaliyette bulunduğunu gösteriyor. Uyuşturucuyla mücadelede bazı kritik kavşak noktaları var. Bunlardan en önemlisi sokaktır. Sokaktaki uyuşturucuyla mücadelede narkotimler çok kritik bir görevi yerine getiriyor. Hükümetimiz 11 ildeki narkotimleri 81 ile yaygınlaştırma yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl içinde 81 ilde narkotimler faaliyete geçmiş olacak” diye konuştu.
DEVLETİN UYUŞTURUCU SORUNUYLA MÜCADELEDE ÜÇ TEMEL GÖREVİ
Devletin uyuşturucu sorunuyla mücadelede üç temel görevi bulunduğuna dikkat çeken Necdet Ünüvar, şunları söyledi: “Bu görevlerden birincisi belli yaş grubundaki vatandaşlarımızın, yani gençlerimizin uyuşturucuyla karşılaşmasını engellemek. Özellikle uyuşturucudan en fazla etkilenen 14-29 yaş arası gençlerimizin uyuşturucuyla karşılaşmasını engellemek önemli. Narkotimler bu aşamada başarıyla çalışmalarını sürdürüyor.
İkincisi, uyuşturucuya bağımlı olup da kurtulmak isteyen vatandaşlarımızı bundan kurtarmak için bir faaliyet planı yapmak. Amatemler ya da kurtulabilmeleri için aileleriyle ve toplumla bu gençlerimizin arasındaki ilişkiyi kurgulamak.
Üçüncü görevi de madde bağımlılığından kurtulmuş olan vatandaşlarımızı, iş, aş ve sıcak yuva sahibi yapmak. Bununla ilgili bir dizi eylem planı var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız Sosyal Uyum Merkezi adlı bir merkez oluşturuyor. Bu merkezler, madde bağımlısı olup da kurtulmuş olan vatandaşlarımızı toplumla entegre hale getirecek. Yani ailesiyle ilişkilerini, arkadaşlarıyla, toplumun değişik kesimleriyle ilişkilerini uyumlu hale getirecek. Bir yandan da bu kişilerin tekrar uyuşturucu tacirlerinin eline düşmemesi için iş sahibi olmaları gerekiyor. Ayrıca bunların önemli bir kısmı bekâr. İşi olmayan, hasbelkader madde bağımlısı damgası yemiş kişinin evlenmesi zordur. Onları sıcak yuva sahibi yapmak da devletin görevlerinden birisi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İşkur bu konuda da yakın irtibatta”.