Bartın Halk Sağlığı Müdürü Doktor Ahmet Demir, çocukların 13 hastalıktan aşı ile korunabildiklerini açıkladı. Yapılan aşılar sayesinde her yıl, 40-50 bin arası bebeğin ölümünün engellendiğini kaydeden Demir, ailelerden aşı konusunda dikkatli olmalarını istedi. Yıllara göre yapılan aşı uygulamaları ile ilgili bilgiler de veren Demir, '2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, Kızamık, Hepatit-B, Verem), 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında Hib (Menenjit), Kızamıkçık, Kabakulak aşıları, 2008 yılı başından itibaren DaBT-İPA-Hib aşıları tek enjektör içinde uygulamaya başlanmış, böylece 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. Kasım 2008 tarihinden itibaren ise; Mayıs 2008 doğumlu çocuklardan başlamak üzere; Konjuge Pnömokok (KPA) aşısı (Zatürre) takvime eklenmiş ve aşı ile korunabilen hastalık sayısı 11'e yükselmiştir. 2010 yılında ise İlköğretim 1.sınıfta uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA (dörtlü karma) aşısı eklenmiş, nisan 2011 tarihinden itibaren 7 bileşenli aşı yerine 13 bileşenli Zatürre aşısı uygulanmaya başlayarak daha geniş koruyuculuk sağlanmıştır' dedi.
"40-50 BİN ÇOCUK AŞI İLE KORUNUYOR"
Hastalıklardan korunmada anne ve babaya büyük görev düştüğünü anlatan Demir, '2012 yılında Hepatit-A aşısı 1 Mart 2011'den itibaren doğanlara, 2013 yılında da Suçiçeği aşısının 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren doğanlara uygulanmak üzere takvime eklenmesiyle aşısı yapılan ve aşı ile korunabilen hastalık sayısı 13'e yükselmiştir. Sayın anne ve babalar, aşı sayesinde ülkemizde her yıl yaklaşık 40-50 bin bebeğimizin aşı ile korunabilir hastalıklardan kaynaklanan ölümler engellenmektedir. Dünyanın çiçek hastalığından arındırılması gibi başta kızamık olmak üzere diğer hastalıklardan da arındırılması ülkemizin ve dünyanın en önemli sağlık hedefleri arasındadır. Bu ancak siz anne ve babaların desteği ile gerçekleşebilir' diye konuştu.
'SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRELİM'
Aşısı yapılmayan çocukların sağlık kuruluşlarına getirilmelerini de isteyen Demir, şöyle devam etti:
''Her şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı' gerçeğinden hareketle üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getirelim. En yakın sağlık kuruluşu ve aile sağlığı merkezlerimizde ücretsiz verilen aşılama hizmetlerinden faydalanalım. 'Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk' ilkesinden yola çıkarak aşılamanın önemini her fırsatta vurgulayalım, çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım, Aşılanma her çocuğun hakkıdır. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için en kısa zamanda sağlık kuruluşuna gönderelim. Aşısız ve eksik aşılı bebeklerimizi aşılarını olmaya bekliyoruz.'