Vatikan Filistin'i devlet olarak resmen tanıdı

Filistin'i tanıyan ülkeler arasında katolik dünyasının temsilcisi de katıldı. Vatikan Filistin devletini resmi olarak tanıdı.

Eklenme Tarihi: 14 May 2015
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Vatikan Filistin'i devlet olarak resmen tanıdı

Amerikan haber ajansı Associated Press'e göre Vatikan Filistin'i resmen tanıdı. Vatikan'ın Filistin Kurtuluş Örgütü yerine Filistin Devleti ile diplomatik ilişki kurmasını sağlayacak anlaşmaya son şekli verildi. Papa Francis ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da cumartesi günü bir araya gelecek.

Avrupa'da 'Filistin'i tanıma' dalgası

İsveç'in Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının ardından İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı.

İspanya'da parlamento, hükumetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda'da da iktidar ortağı İşçi Partisi, Filistin devletinin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti.

Fransa Meclisinde kabul edilen "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükumetten talep eden karar tasarısının ardından, aynı konuya ilişkin karar tasarısı Fransa Senatosunda da kabul edilmişti.

Avrupa ülkelerinin parlamentolarında üst üste Filistin'in tanınmasını isteyen tasarıların kabul edilmesinin ardından Avrupa Parlamentosunda yapılan oylamada da Filistin'in devlet olarak tanınmasının müzakerelere dönme şartıyla 'prensipte' desteklendiği kararı çıktı.

AP'deki siyasi grupların ortak sunduğu karar metninde şu ifadelere yer verildi:

"Avrupa Parlamentosu, prensip olarak Filistin'in devlet olarak tanınmasını desteklemekte ve iki devletli çözüm temelinde İsrail-Filistin barış görüşmelerindeki gelişmeyle paralel bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini öngörmektedir."

Bugüne kadar, dünyadaki 193 ülkeden 135'i Filistin'i devlet olarak tanıdı. Avrupa ülkelerindeki tanıma girişimleri ise son dönemde hız kazandı.

BMGK Filistin'i tanımamıştı

İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı kabul edilmemişti.

BMGK'daki oylamada 8 ülke lehte oy kullanırken ABD ve Avustralya tasarıya ret oyu verdi. İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda ise çekimser kalmıştı.

Evet oyu kullanan ülkeler ise Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya oldu.

Tasarının kabulü için 9 oy gerekiyordu. Ancak 9 oy sağlansa bile ABD'nin veto etmesine kesin gözüyle bakılıyordu.