Vücudumuzun Vazgeçilmezi; Tiroid Hormonları

Kişinin aşırı terlemesinde, kalbin hızlı çarpmasında, aşırı yemesine rağmen çok zayıflamasından tutun da, kabızlık, depresyon, kilo alma, saç dökülmesi ve cilt kuruması gibi birçok bozuklukta etkili olan tiroid bezleri…

Eklenme Tarihi: 08 Eyl 2018
4 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Vücudumuzun Vazgeçilmezi; Tiroid Hormonları

Vücutta her zerreyi kontrol altına alan Allah Azze ve Celle, hormonlar yoluyla vücudumuzda mükemmel bir denge kurmuştur. Bütün hücrelerimiz mükemmel bir uyum içinde çalışmakta ve vücutta meydana gelen en küçük bir düzensizlikte anında devreye giren hormonlar, üzerlerine düşen görevi titizlikle yapmaktadırlar. Tansiyonu yükselen kişilerde hormonlar devreye girer, kalbi ve damarları etkileyerek tansiyon normal seviyeye indirilir. Vücutta sıvı ve minerallerin seviyesi, mide ve bağırsaklarda besinlerin sindirimi, şeker (glukoz) oranının dengede tutulması, safranın salınımı ve daha birçok noktada, hormonların etkisiyle çok hassas dengeler kurulmuştur. Tiroid hormonu vücuttaki hassas dengeler için hayatî rol oynamakta, en küçük bir soruna hızlı bir şekilde cevap vermektedir. Tiroid hormonunun dengesi bozulduğu zaman ise; kişiyi ölüme götüren hastalıklar zuhur etmektedir.

Tiroid bezi boynumuzun ön tarafında, cilt altında bulunan, kelebek şeklinde 15-20 gram ağırlığında bir organdır. Tiroid bezinin görevi; tiroid hormonlarını üretmek, depolamak ve gerektiğinde kana vermek suretiyle vücuttaki mükemmel dengeyi korumaktır. 15–20 gram olan ve Rabbimiz Azze ve Celle tarafından boğazda gizlenen bu organın işlevleri incelendiği zaman, bu kadar minik bir organın ne kadar büyük işler başardığını görürüz. Kişinin aşırı terlemesinde, kalbin hızlı çarpmasında, aşırı yemesine rağmen çok zayıflamasından tutun da, kabızlık, depresyon, kilo alma, saç dökülmesi ve cilt kuruması gibi birçok bozuklukta tiroid bezinin insan vücudunun her alanında hemen devreye girdiğini görürüz.

Tiroid hormonlarının salınımı ihtiyaca göre bazen azalır, bazen artar. İhtiyacı değerlendiren hipotalamus, hipofizi uyarır, hipofiz ise tiroid bezini uyararak, duruma göre tiroid hormonları salınımını azaltır veya artırır. Her organ gibi tiroid hormonu da kendi görevini, niçin yaratıldığını bilir ve üstten gelen emre tam itaat eder. Böylece muazzam bir fabrika gibi olan vücutta denge sağlanır. Sanki organlarımız bizi, yaratılışımızın sırrını anlamaya çağırmakta ve yaratanın emrine tam itaat etmemizi istemektedir. “Yedi göğü birbiriyle tam bir uyum içinde yaratan O’dur! Rahman’ın yaratışında hiçbir aksaklık göremezsin. Gözünü bir kez daha (ona) çevir! Hiç kusur görüyor musun?” Tiroid hormonları da böbrek de gökyüzü de toprağın altındaki bir tohum da yağan kar taneleri de gökteki milyarlarca yıldız da her şey Allah’ın hâkim olması gerektiğini haykırmaktadır…

Tiroid hormonları metabolizmamızı hızlandırır: Tiroid hormonlarının en önemli görevlerinden birisi; bazal metabolizma denilen istirahat halindeyken harcanan kalorileri ayarlaması ve enerji üretimini sağlamasıdır. Bu sayede vücudumuzun ısısı ayarlanır ve belirli bir düzeyde tutulur. Tiroid bezi vücudumuzu bir soba gibi ısıtmaktadır, az çalışırsa vücut ısısı düşer ve üşürüz. Bunun tersine çok çalışırsa metabolizma hızlanarak ısı üretilir, kendimizi sıcak hissederiz ve sıcak yerlerden kaçarız. Tiroid hormonları büyüme ve boy üzerinde etkilidir: Çocukların büyümesi için kanda tiroid hormonlarının yeterli miktarda olması gerekir. Tiroid hormonu az salgılanan çocuklarda büyümede gerilik, boy kısalığı veya cücelik oluşur. Bu nedenle yeni doğan bebeklerden topuk kanı alınır ve tiroid hormon seviyesi kontrol edilir. Beyin gelişimi ve anne karnındaki bebeğin büyümesi tiroid hormonlarına bağlıdır: Anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi, anneden göbek kordonuyla gelen tiroid hormonlarına bağlıdır. Eğer annede tiroid yetmezliği varsa, bebeğe az hormon gelir ve bebeğin beyin gelişimi iyi olmaz; zekâ geriliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle gebeliğin ilk aylarında tiroid hormon tetkiki yapılarak, tiroid hormon azlığı olup olmadığı araştırılmalıdır. Beyin dışındaki diğer organların gelişimi için de vücutta tiroid hormonlarının yeterince bulunması gerekir.

Tiroid hormonları iştahı ve vücut ağırlığını kontrol eder: Tiroid hormonlarının az salgılanması veya fazla salgılanması, iştah ve vücut ağırlığında değişiklikler meydana getirir. Tiroid hormonlarının az olması iştahı azaltarak az gıda alınmasına neden olurken, fazla olması iştahı artırarak aşırı yemek yenmesine yol açar. Kiloda görülen değişiklikler ise tiroid hormonlarının bazal metabolizma hızını etkilemesinden kaynaklanmaktadır. Hipotiroidi denilen tiroid bezinin az çalışması durumunda kilo alma, fazla salgılanması durumunda ise, kilo kaybı söz konusudur. Hipertiroidi durumunda bazal metabolizma hızı fazladır ve aşırı oksijen tüketimi vardır. Bazal metabolizma hızındaki bu değişiklikler karbonhidrat ve yağ metabolizmasını da etkileyerek, kan yağları düzeylerinde değişiklikler yapmaktadır. Tiroid hormonları vücudumuzda yağ yapım hızını ve yağ yakılmasını etkilemektedir. Karaciğer ve yağ dokusunda bulunan ve yağ yapımını sağlayan enzimler tiroid hormonlarından etkilenmektedirler. Farkında olduğumuz veya olmadığımız her nimetinden dolayı Rabbimize sonsuz şükürler olsun.