WhatsApp'ın gizlilik sözleşmesinin güncellenmesi ve verilerin Facebook'la paylaşılacağının açıklanmasından sonra WhatsApp, kullanıcılardan büyük tepkiler almış, hatta resmi kurumlar devreye girmişti. 15 Mayıs tarihiyle birlikte artık sözleşme resmen devreye girdi. WhatsApp, sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcıların sınırlamalarla karşı karşıya kalacağını açıklamıştı. Ancak şirket bu konuda geri adım attı.
WhatsApp daha önce blog sitesinde yaptığı açıklamada, sözleşmeyi reddeden kullanıcıların sınırlı kullanım özelliklerine erişeceğini ve belirli bir süre bu özellikleri de kullanamayacağını söylemişti. Şimdi bu durum değişti.
WhatsApp yeni yaptığı açıklamada sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcıların uygulamanın özelliklerinden mahrum bırakılmayacağını ve kısıtlamanın olmayacağını belirtti.
Uzmanlarla yapılan görüşmeler sonucunda, henüz sözleşmeyi kabul etmemiş olan kullanıcıların uygulama deneyimlerini sınırlandırma adına bir planları olmadığı net şekilde belirtti. Fakat kullanıcılar, WhatsApp'ın iş uygulamasını (WhatsApp Business) kullanan kişilerle iletişime geçmeye çalıştığında sözleşmenin hatırlatılacağı da eklendi.
Bu izin dahilinde kullanıcılar ve iş yerleri arasında gönderilen mesajlar okunabilecek ve saklanacaktı. Bu da kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunarken, uçtan uca şifrelenmiş mesajların kişisel sohbetlerde, bu izin dahilinde gönderilen mesajların ise okunabilir şekilde kalmasını hedefliyordu.
Bu tartışmalar eşliğinde atılan adımın, WhatsApp'ın Facebook tarafından yapılan yatırımlarla alışveriş servisine dönüşü için parlak bir başlangıç olduğunu söyleyemeyiz. Yaşanan bu tartışmalar sebebiyle uygulamanın Telegram, Signal gibi rakipleri de durumdan paylarını alarak pazardaki hacimlerini inanılmaz oranlarda büyüttü.