WHO’dan şeker uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük şeker tüketiminin 6 çay kaşığını aşmaması tavsiyesinde bulundu. Bu miktar, bir kutu kolada bulunan şekerden daha az.

Eklenme Tarihi: 07 Mar 2015
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
WHO’dan şeker uyarısı

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization - WHO), şeker tüketimi hakkında uyarıda bulundu. WHO şekerin sonradan eklendiği yiyecek ve içeceklerin sağladığı kalorinin, bir insanın bir günde aldığı toplam kalori miktarından yüzde 10’undan daha azını oluşturması gerektiğini açıkladı.

Günlük şeker tüketiminin 12 çay kaşığını aşmamasını gerektiğini belirten WHO, 6 çay kaşığı kadar şeker tüketiminin hedeflenmesi tavsiyesinde bulundu. Örgüt, şeker tüketiminin azaltılmasının kalp krizi ve diyabeti engellemede önemli rolü olduğunu belirtti. WHO, bu miktara şekerin doğal olarak bulunduğu meyve, sebze ve sütü dâhil etmedi.

WHO, insanların işlenmiş gıda ve içeceklerin şekersiz olduğunu düşündüğünü ancak bunlarda da şeker bulunduğuna işaret etti. Örnek olarak da bir yemek kaşığı ketçapta, bir çay kaşığı kadar şeker olması gösterildi. Kola ve gazoz gibi şekerli içeceklerin bir kutusunda 10 çay kaşığı şeker bulunduğu belirtildi.

Ortalama bir ABD’linin bir günde aldığı toplam kalori miktarının yüzde 13’ünü şeker karşılıyor. İspanya ve İngiltere gibi bazı Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 17’yi buluyor. Çocuklar ise bu oranlardan da fazla şeker tüketiyor.

WHO’nun sağlık, gelişim ve beslenmeden sorumlu bölümünün başkanı Francesco Branca, “Sonradan eklenen şekerlerin, toplam kalori miktarının yüzde 10’undan azını sağlamasının fazla kilo, obezite ve diş çürümesi riskini azalttığı yönünde somut kanıtımız var. Bunu destekleyecek politika değişiklikleri, bulaşıcı olmayan hastalıkların yarattığı yükleri azaltmak için kilit önemde” dedi.

Şirketler ise WHO’yu somut kanıtlara dayanmadan tavsiyede bulunmakla suçluyor. ABD şeker endüstrisinden şirketlerin kurduğu Şeker Birliği, “WHO’nun şeker alımıyla ilgili ‘güçlü’ tavsiyesi, ‘güçlü’ kanıtlara dayanmıyor” ifadesini kullandı.

Emory Üniversitesi’nde çalışan öğretim görevlisi Dr. Miriam Vos, WHO’nun verilerinin kendi araştırmalarıyla uyumlu olduğunu belirtti. “Şeker tüketiminin daha sağlıklı bir seviyeye inmesini istersek, tükettiğimiz gıdalardaki şeker miktarını tat kaybı olmadan azaltabiliriz” dedi.

Şeker tüketiminin sınırlandırılması gerektiği fikrine katılan lisanslı diyetisyen Joy Dubost ise WHO’nun tavsiye ettiği yüzde 10 sınırının ‘aşırı’ olduğunu belirtti. “Bazıları bütün bir beslenmeden ziyade tek bir bileşeni suçluyor. Sadece şeker ve kaloriye odaklanmaktansa bütün beslenmeye bakmak gerekiyor” diye konuştu.