Yabancı Kökenli Çocuklar Anaokuluna Kabulde Ayrımcılığa Uğruyor

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, yabancı kökenli ve eğitim seviyesi düşük ailelerden gelen çocukların anaokullarından kabul alma olasılığı, evde Almanca konuşan ve eğitim seviyesi yüksek ailelerden gelen akranlarına nazaran daha düşük. Almanya’nın Wiesbaden eyaletindeki Federal Nüfus Araştırma Enstitüsü (BiB) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yoksul ve düşük eğitim seviyesine sahip ailelerin çocukları anaokullarına yerleştirilmede haksızlığa uğruyor. … Yabancı Kökenli Çocuklar Anaokuluna Kabulde Ayrımcılığa Uğruyor Devamı »

Eklenme Tarihi: 14 Mar 2023
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 14 Mar 2023
Yabancı Kökenli Çocuklar Anaokuluna Kabulde Ayrımcılığa Uğruyor

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, yabancı kökenli ve eğitim seviyesi düşük ailelerden gelen çocukların anaokullarından kabul alma olasılığı, evde Almanca konuşan ve eğitim seviyesi yüksek ailelerden gelen akranlarına nazaran daha düşük.

Almanya’nın Wiesbaden eyaletindeki Federal Nüfus Araştırma Enstitüsü (BiB) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yoksul ve düşük eğitim seviyesine sahip ailelerin çocukları anaokullarına yerleştirilmede haksızlığa uğruyor. Ev ortamında aileleri Almanca konuşmayan çocukların anadili Almanca olan akranlarına göre anaokul bakım ihtiyacı büyük ölçüde karşılanmıyor.

Ailenin Sosyoekonomik Durumu Anaokuluna Kabulünü Etkiliyor

Araştırma, anaokulunda eğitim görme hakkının yasal olarak garantilenmesi üzerinden on yıl geçmiş olmasına rağmen Almanya’da bir çocuğun anaokulunda yer bulabilmesinin büyük ölçüde ebeveynlerin sosyoekonomik koşullarına bağlı olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, federal hükûmetin 14 ve 15 Mart’ta gerçekleştireceği eğitim zirvesine ilişkin olarak, özellikle evde Almanca konuşmayan çocuklar için eğitime erişimin önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren BiB Direktörü Katahrina Spieß, “Anaokulu, çocuklar için aile dışındaki ilk eğitim yeridir. Göçmen kökenli ebeveynlerin çocuklarını çoğunlukla anaokuluna göndermek istemelerine rağmen çocukları için yer bulamadıklarından bu kurumlarda yeteri kadar temsil edilmiyorlar. Sonuç olarak pek çok çocuk böylelikle yaşamlarının ilk yıllarında eğitim potansiyellerini geliştiremiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Yabancı Kökenli Çocukların Anaokullarındaki Varlığı Görece Daha Az

Araştırmaya göre, evlerinde çoğunlukla Almanca konuşulan çocukların yüzde 38’i anaokuluna giderken, evlerinde Almanca konuşulmayan çocukların sadece yüzde 24’ü anaokuluna gidiyor. Çocukların erken yaşta anaokuluna gitmelerinin ve hızlı bir şekilde dil öğrenmelerinin gelecekleri için faydalı olacağı düşünüldüğünde bu bulgular araştırmacılara göre endişe verici.

Diğer hususların yanı sıra, ailelerin çocuklarını anaokuluna erkenden yazdırmalarına yönelik bilgilendirmelerini ve yer arayışında aktif olarak desteklenmelerini öneren Spieß, anaokullarındaki kontenjanın daha da arttırılmasına yönelik çağrıda bulundu. Bir yaşından itibaren çocuklar için anaokullarında ya da gündüz bakımevlerinde erken çocuk gelişimi ve eğitimi alma hakkı 1 Ağustos 2013 tarihinde ülke çapında yürürlüğe giren yasayla beraber garanti altına alınmıştı.

Lise Mezunu Ebeveynlerin Çocuklarının Anaokuluna Kabul Oranı Daha Yüksek

Araştırma ayrıca anaokuluna kabul sürecinde ailelerin eğitim seviyesinin çocukların anaokuluna kabulü üzerindeki etkisini de mercek altına alıyor. Buna göre, 2020 yılında eğitim seviyesi düşük ailelerden gelen çocukların bakım ihtiyacı ile bu ailelerden anaokuluna yerleşen çocukların oranı arasındaki fark yaklaşık yüzde 15’e tekabül ederken, eğitim seviyesi yüksek aileler için ise bu fark yüzde 10’un biraz altında seyrediyordu. Bu iki grup, annelerin lise (Alm. Abitur) mezunu olup olmamasına göre belirlenirken, araştırmaya göre gruplar yoksulluk riskine göre ayrıldığında da benzer bir tablo ortaya çıkıyor.