Yakılarak Öldürülen Afgan Madenci Davasında Gerekçeli Karar

Zonguldak'ta yanmış halde bulunan Afgan madenci Vezir Mohammad Nourtani’nin ölümünün iş kazası olduğu yönünde gerekçeli karar açıklandı. Kararda kasıtlı eyleme dair inandırıcı delil olmadığı savunuldu.

Eklenme Tarihi: 19 Nis 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 19 Nis 2025
Yakılarak Öldürülen Afgan Madenci Davasında Gerekçeli Karar

Zonguldak’ta kaçak bir maden ocağında çalıştıktan sonra ormanlık alanda yanmış cesedi bulunan Afganistan asıllı 3 çocuk babası Vezir Mohammad Nourtani’nin ölümüne ilişkin davada mahkemeden gerekçeli karar çıktı. Mahkeme, olayın “iş kazası” olduğunu savunarak sanıklara çeşitli oranlarda hapis cezası verdi.

Olay, 10 Kasım 2023'te Kırat Mahallesi’nde ormanlık alanda yanmış bir cesedin bulunmasıyla ortaya çıkmıştı. Cesedin, iki gün önce hayatını kaybettiği tespit edilen Vezir Mohammad Nourtani’ye ait olduğu belirlenmişti.

Soruşturma kapsamında ruhsatsız işletildiği ortaya çıkan maden ocağının sahipleri Hakan Körnöş, Enver Gideroğlu ve Ahmet Aydın tutuklanırken, diğer üç şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Mahkeme, Nourtani’nin kasıtlı şekilde öldürüldüğüne dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını belirterek, ölümün “bilinçli taksirle ölüme neden olma” kapsamında değerlendirildiğini açıkladı.

Buna göre; H. K. ve E. G. 5 yıl 8 ay, cesedi yakan A. A. ise ‘delilleri karartma’ suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklara da benzer suçlardan çeşitli oranlarda hapis cezaları verildi.

Mahkeme gerekçeli kararında, Nourtani ile sanıklar arasında bir husumet bulunmadığını, böbreklerinin alındığı iddiasına dair bulguya rastlanmadığını ve cesedin yanma nedeniyle net olarak incelenemediğini ifade etti.

Sanıkların kişilik özellikleri ve pişmanlık göstermemeleri sebebiyle cezalarda herhangi bir iyi hal indirimi uygulanmadı. Sadece olay sonrası savcılıkla iş birliği yapan A. Ç. için cezada indirim yapıldı.

Aile avukatı Kerim Bahadır Şeker ise, 77 sayfalık gerekçeli kararın yalnızca iki gün içinde hazırlanmasını eleştirerek, kararın gerekçesiz ve hatalı olduğunu savundu. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı da karara karşı istinaf yoluna başvurdu.