Yarım saat ekrana bakmak 5 saatlik dersten yorucu

Yarım saat bilgisayara bakmak gözleri 5 saat kitap okumaktan daha fazla yoruyor. Uzmanlar, çocukların göz sağlığına dikkat edilmesi uyarısında bulunuyor

Eklenme Tarihi: 18 Oca 2018
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Yarım saat ekrana bakmak 5 saatlik dersten yorucu

Okullarda tablet veya bilgisayarla yapılan ödevlerin sık verilmesi ve akıllı tahta kullanımı gözlerde bozulmaya sebep oluyor. Okul çağındaki çocuklarda göz numarası değişikliğinin çok daha sık olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca aileleri, çocuklarının göz muayenesini düzenli olarak yaptırmaları gerektiğini söyledi. Yarım saat bilgisayara bakmanın gözleri, 5 saat kitap okumaktan daha fazla yorduğuna dikkat çeken Atmaca, “20 dakikada bir, 20 saniye boyunca 20 metre ve ötesine bakarak gözü ekrandan uzaklaştırıp dinlendirin” önerisinde de bulundu.

Göz muayenesini yaptırın

“Okul çağındaki çocuklarda göz numarası değişikliği çok daha sık oluyor. Bu durumun başlıca iki sebebi var. Bu sebeplerden biri; telefon, tablet ve bilgisayara olan maruziyetin fazla olması. Okullarda tablet veya bilgisayarla yapılan ödevlerin daha fazla verilmesi ve akıllı tahtaların kullanılması göz bozukluğu gelişimine sebep oluyor. İkinci bir sebep şöyle anlatılabilir: Çocukların gelişimi devam ettiği için göz gelişimi de devam ediyor. Özellikle boyun uzaması ile beraber miyopta ve astigmatta artış meydana geliyor. Bütün bu durumlar hastaların göz muayenesine gelmesini zorunlu kılıyor” diyen Atmaca, sömestr döneminde öğrencilerin göz muayenesi yapmalarının önemine vurgu yaptı.

Tedavi için geç kalınabilir

“Ailenin hiçbir şüphesi olmasa dahi, daha önceden çocuğa göz muayenesi yapılmamışsa, mutlaka ama mutlaka bir defa göz muayenesi yapılmalıdır” diyen Yrd. Doç. Dr. Atmaca, bunu şu sözlerle açıklıyor: “Çünkü bazı göz bozuklukları çocukluk çağında tespit edilip tedavi edilirse tamamen düzelir ama 8-9 yaşından sonra hiç düzelmez. Örneğin; göz tembelliği en geç 7-8 yaşına kadar tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Göz tembelliğini fark ettiğimizde tembel olan gözün daha çok çalışması için, sağlam olan gözü kapama tedavisi yapıyoruz ve tembel olan gözün görme seviyesi çok hızlı bir şekilde yüzde 100’e ulaşıyor. Ancak 9 yaşından sonra muayeneye getirilen çocuklar için aileler ne kadar pişman olsalar da geç kaldıklarından dolayı etkin, yüzde 100 olumlu tedavi mümkün olmuyor.”

20 dakikada bir gözü dinlendirin

Teknolojinin yayılmasıyla beraber çocukların tabletlerle ve cep telefonlarıyla daha fazla iç içe olduğunu söyleyen Atmaca sözlerini şöyle sürdürdü: Özellikle ilkokula giden bir çocuğun şahsi bir cep telefonu veya tableti olmamalı. Son 10 yılda cep telefonu ve tabletlerin yaygınlaşması ile çocuklarda miyop ve astigmat görülme sıklığı arttı. Her 5 çocuktan 1’inde göz bozukluğu var. Örneğin çocuğun eğer bilgisayardan yapılacak 2 saatlik bir ödevi varsa mutlaka mola vererek çalışmalı. Çok uzun süre, mola vermeden çalışmak gözlerde miyopi gelişimini artırıyor. Yarım saat bilgisayara bakmak gözleri, 5 saat kitap okumaktan daha fazla yoruyor. 20 dakikada bir, 20 saniye süresince 20 metre ve ötesine bakarak gözü ekrandan uzaklaştırıp gözün rahatlamasına fırsat tanımak gerekiyor.

HER GÜN BİR AVUÇ YABAN MERSİNİ

Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca, göz sağlığını koruyan besinlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Göz sağlığı için balık, zeytinyağı, semizotu, dereotu ve roka çok faydalıdır. Özellikle gözün ihtiyacı olan A vitamininden oldukça zengin olması sebebiyle yaban mersinini mutlaka tüketmeliler. Günde bir avuç kadar düzenli olarak tüketilmesi göz sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle elma, havuç suyu da göze son derece faydalıdır.”