Yemenliler Türk Şehitlik Anıtı'na saldırılmasına tepki gösterdi

Tepkilerde Husilerin, bu eylemle Yemen'in tarih ve kültürüne olan düşmanlıklarının yanı sıra dost ve kardeş ülkelerle olan bağlarını da koparmaya çalıştıklarına dikkat çekildi.

Yemenliler Türk Şehitlik Anıtı'na saldırılmasına tepki gösterdi
12 Mar 2022 22:51:22

Yemen Enformasyon Bakan Vekili Muhammed Kayzan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Husilerin Sana'daki Türk Şehitlik Anıtı'nı yıkmaya çalışmasını kınayarak Husilerin, Yemen ile seçkin ilişkileri olan ülkelerle arasını bozmaya çalıştıklarını ifade etti

Kayzan, "Barbarca bir davranış olan bu adım söz konusu bu terörist milislerin ne denli bir ahlaka sahip olduğunun işaretidir." dedi.

Yemenli araştırmacı ve siyasi analist Yasin et-Temimi de söz konusu eylemi kınayarak, "Terör örgütü Husiler, bugün Sana'da dört asırdan fazla bir süredir ortak değerler ve medeniyete sahip olan ve iki Müslüman halk arasındaki ilişkiyi temsil eden Türk Şehitlik Anıtı'nı yıkmaya çalıştı." ifadelerine yer verdi.

BU EYLEM HİÇ BİR SURETTE YEMEN HALKINI TEMSİL ETMİYOR

Türkiye-Yemen Dostluk Derneği Başkanı Muhammed Ayderus da AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Husilerin bu eylemini şiddetle kınadı.

Türk Şehitlik Anıtını yıkma girişiminin, ümmetin mirasını parçalamayı amaçlayan ve bölgesel bir mezhep ajandasına boyun eğen bir gündemin parçası olduğunu vurgulayan Ayderus, Husilerin "Amerika'ya ölüm, İsrail'e ölüm" sloganına değinerek, "Husiler bu sloganla Yemenlileri, ABD'li ve İsrailli diye öldürdükleri gibi aynı zihniyetle sözde Siyonistlerden intikam alma maksadıyla Türk Anıtını yıkmaya çalışıyor." ifadelerine yer verdi.

Ayderus, bu eylemin hiç bir surette Yemen halkını temsil etmediğini, Yemen'de de tarihimizdeki Osmanlı-Türk varlığının büyüklüğünü gösteren tek anıtın bunun olmadığını vurgulayarak, ülkede Osmanlı döneminden kalma cami, büyük yapılar, yollar, köprüler olduğunu ve birçok örf adetlerin de söz konusu dönemden geldiğini söyledi.

Yemenli siyasi aktivist Muaz eş-Şercebi de Twitter hesabından "Türkiye ile ilişkilerine bakmaksınız bu tür davranışlar şu anda Sana'yı yöneten zihniyetin ne kadar geri, sorumsuz ve aptal olduğunu gösteriyor." ifadelerine yer verdi.

Gazeteci ve siyasi analist el-Hatab er-Revhani de yaptığı paylaşımda, Sana’daki Türk Şehitlik Anıtı’na yönelik saldırıyı, Husilerin Türk çıkarlarına ve ülkedeki mevcut yumuşak güçlerine yönelik sistematik eylemlerinden biri olarak yorumladı.

İmrani, Husilerin Türkiye’ye yönelik olumsuz tutumunun okul müfredatında okutulan kitaplara da yansıtıldığına işaret etti.

"BİREYSEL BİR EYLEM"

Husilerin sözde Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-İzzi, Türk Şehitlik Anıtı'na saldırıya ilişikin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bunun "bireysel bir eylem" olduğunu belirterek, "Aslında Türkiye, köklü tarihi ve güzel halkıyla sevdiğimiz bir ülkedir." ifadelerine yer verdi.

Husiler bugün, başkent Sana'nın tarihi bölgesinde yer alan Türk Şehitlik Anıtı'nı bir iş makinesiyle yıkmaya çalıştı.

Provokatif saldırıyı görüntüleyen video kayıtlarında, Türk Şehitlik Anıtı'nda hasar oluştuğu göze çarptı.

Yemen'deki Türk Şehitlik Anıtı 2011 yılında resmi bir ziyaret için Yemen'e gelen dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılmıştı.

Ülkedeki Türk varlığının ve eski Osmanlı kışlalarının bulunduğu bölgede yapılan şehitlik anıtı, 400 yıl boyunca Yemen topraklarında hayatını kaybeden ''Mehmetçik''in hatırasını yaşatıyor.

Etiketler:   Yemen


0 Yorum

Yorum Yaz