Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gündem ve ekonomiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zammı ve akaryakıta yapılan ÖTV artışının ardından yeni vergilerin gelip gelmeyeceği konusundaki meraklar vardı. Yılmaz, canlı yayında yaptığı açıklamada, “Bundan sonra vergi konusunda yeni bir adım atılacağını beklemiyorum. Maktu rakam dediğimiz oransal olmayan mutlak değer olarak belirlenen ifadeler.” şeklinde konuştu.
Akaryakıta gelen yüksek ÖTV zammının benzine ve motorine 5 lira, LPG’ye 4 lira artış olarak yansıması tepkiye neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, A Haber canlı yayınında “Yeni vergi artışları olacak mı?” sorusuna yanıt verdi. “Bundan sonra vergi konusunda yeni bir adım atılacağını beklemiyorum.” diyen Yılmaz, “Maktu rakam dediğimiz oransal olmayan mutlak değer olarak belirlenen ifadeler. Maktu vergiler ciddi anlamda erişmişti. Depremin yaralarını sarmak için yoksul haneleri sosyal olarak ihtiyaç sahiplerini desteklemek ve kritik yatırımların gerçekleşmesi, topluma yardım etmek için uğraşıyoruz. Ülkelerin ihtiyaç duyduğu harcamalar için bunlar değerlendirip kullanılacak.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapacağı ziyaretleri değerlendiren Yılmaz, bu ziyaretlerin çok önemli bir süreç olduğunu belirtti. Kendisinin de öncesinde hazırlık amaçlı faydalı ziyaretler yaptığını ifade etti.
Yılmaz, Cumhurbaşkanının somut sonuçlar ortaya koyacağına inandığını ve bu ziyaretlerle yatırımlar konusunda önemli gelişmelerin yaşanacağını umut ettiğini söyledi. Ayrıca dünya genelinde uzun vadeli fonların ülkeye çekilmeye çalışıldığına dikkat çekerek, Türkiye’ye daha fazla sermaye girişi olacağını ve Türkiye’nin kalkınması açısından önemli yatırımların gerçekleşeceğini ifade etti.
“OVP’Yİ EYLÜL’DE AÇIKLAYACAĞIZ”
Yılmaz’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“OVP’de yeni hedefler koyacağız. Orta vadeli programdan en büyük beklentimiz belirsizlikleri azaltması, yatırımcılar ve diğer aktörleri oyuna sokmasıdır. Yapısal reform yapmış bir ülke olarak güveni artırmış olacağız. Dolayısıyla bu beklenti kararıyla etki hemen gerçekleşmiş olacak. OVP ile makro ekonomik hedeflerimizi güncelleyeceğiz. OVP’den sonra 2024 yılı bütçesi Meclis’e gelecek.”
“ENFLASYONLA İLGİLİ TEDBİR ALIYORUZ”
“Enflasyon için mücadele ederken, diğer taraftan resesyona düşmemek için mücadele içerisindeyiz. Sadece talep yönlü değil, arz yönlü de bakarak, enflasyonla mücadele ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de enflasyon ile orta vadeli bütçemizi paylaşım olacağız. Maliye politikası, para politikası ve rekabeti artırıcı reformlarla mücadelemizi sürdürüyoruz.”
GIDA-KİRA FIRSATÇILIĞINA YENİ ÖNLEM
“Bununla ilgili adımlar atılmaya başladı. Tabii ki biz serbest piyasa ekonomisiyiz, ancak böyle olduğu zamanda bu ‘keyifçilik’ anlamına gelmesin. Piyasa aksaklığına meşru müdahaleler yapacağız, fahiş fiyatlarla vatandaşımızın karşısına çıkanlara Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere çalışmalar yapılıyor. Çok boyutlu bir şekilde mücadelemiz sürmeye devam edecek.”
YENİ VERGİ ARTIŞI OLACAK MI?
“Bundan sonra vergi konusunda yeni bir adım atılacağını beklemiyorum. Maktu rakam dediğimiz oransal olmayan mutlak değer olarak belirlenen ifadeler. Maktu vergiler ciddi anlamda erişmişti. Depremin yaralarını sarmak için yoksul haneleri sosyal olarak ihtiyaç sahiplerini desteklemek ve kritik yatırımların gerçekleşmesi, topluma yardım etmek için uğraşıyoruz. Ülkelerin ihtiyaç duyduğu harcamalar için bunlar değerlendirip kullanılacak.
Asrın felaketini yaşıyorsak, asrın dayanışmasını da hep birlikte sergilemek durumundayız. Daha çok kamunun kendi harcamaları kısmına bakacağız. Burada daha fazla nasıl tasarruf oluşturacağız. Kaynakları nasıl verimli kullanabiliriz, bu çevçevede özellikle depreme yönelik yeni programlar ortaya koyduk.”