Araştırmalara göre 1 metre 60 santimetreye ulaşan dev canlının 80 kilogram ağırlığında olduğu tahmin ediliyor. Bu ölçüler bulunan fosilin günümüzdeki en büyük penguen türü olan imparator penguenden 40 santimetre daha uzun ve dört kat daha ağır olduğunu gösteriyor.
Dev canlının kemikleri Yeni Zelanda'nın Güney Adası'ndaki Waipara kentinde Leigh Love isimli amatör bir paleontolog tarafından 2018 yılında keşfedildi. Daha sonra Yeni Zelanda'daki Canterbury Müzesi ve Frankfurt'taki Senckenberg Doğa Tarihi Müzesi'nden araştırmacılar bulunan fosil kemiklerini Almanya'da analiz etti. Analiz sayesinde keşfedilen bacak kemiklerinin bir insan boyutunda dev bir penguene ait olduğunu öğrenildi.
Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Canterbury Müzesi penguenin bir kadın ile aynı boyutta olduğunu gösteren üç boyutlu bir modelini hazırladı.
Bu fosille birlikte Waipara'da beşinci penguen atası keşfedilmiş oldu. Aynı dönemde yaşamış bir başka akraba penguene ait fosil 2000 yılında Antarktika'daki Cross Valley'de ortaya çıkarılmıştı.
Dev penguenler neden yok oldu?
Dev penguenlerin milattan önce 66-56 milyon yılları arasında dinosaurlar ortadan kalktığı ve dev deniz sürüngenlerinin bugünkünden daha sıcak olan güney yarı küre sularında yok olmaya başladığı Paleosen Çağı'nda hızla evrildiği tahmin ediliyor.
Neden yok oldukları henüz tam olarak bilinmese de foklar ve dişli balina gibi dev deniz rakiplerinin gelişiyle bağlantılı olabileceği sanılıyor.