Yenidoğan Çetesi Davasında Yeni Gelişme: Savcılık Tutuksuz Yargılama Kararına İtiraz Etti

İstanbul'da Yenidoğan bebeklerin haksız kazanç sağlamak amacıyla yanlış hastanelere yönlendirildiği suça davada savcılık, üç sanığın tutuksuz yargılanmasına itiraz etti.

Eklenme Tarihi: 10 Ara 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 10 Ara 2024
Yenidoğan Çetesi Davasında Yeni Gelişme: Savcılık Tutuksuz Yargılama Kararına İtiraz Etti

Yenidoğan çetesi olarak bilinen ve İstanbul'da bebek hastalarının ölümlerine ve haksız kazanca neden oldukları iddia edilen davada, üç sanık hakkında verilen tutuksuz yargılama kararına savcılık itiraz etti.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Bağcılar Şafak Hastanesi İşletme Müdür Yardımcısı Mustafa Kazan, Resmi Renginar Molla ve tedavi sekreteri Sümeyye Özdemir'in tutuksuz yargılanmasına hükmedilmişti. Ancak cumhuriyet savcısı bir üst mahkemeye başvurarak bu karara itiraz etti.

Davanın Detayları

3 Aralık'taki duruşmada savcı, 10 sanık hakkında kapsamlı başvuruda bulunmuştu. Mahkeme, sanıklardan Mehmet Gürül, Murat Mantuş ve Şeyhmus Çelik'in tutuklanması, Ali Aksu, Ali Dirik, Serenay Şenkalaycı ve Ceren Hatice Kırım hakkında ise yakalama kararının kaldırılmasına karar verdi. Ancak Kazan, Molla ve Özdemir'in tutuksuz yargılama hükmü savcının itirazıyla yeniden değerlendirmeye alındı.

Ne olmuştu?

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, doktor Fırat Sarı'nın elebaşı olduğu suç örgütünün sevk ve idaresini doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in yaptığı belirtiliyor.İddianamede, suç örgütünün esas amacının işletmesini devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf edip doluluğunu sağlamak, hastaların basamaklarıyla oynama yapıp, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) üst sınırda ödeme almak olduğu kaydediliyor.

İddianamede Yer Alan Suçlamalar:

Bebek hastaneleri, uygun hastaneler yerine hizmet veren özel hastanelere sevk.

Hastaların sağlık durumlarının daha ağır olduğu ve yatış sürelerinin gereksiz şekilde uzatılması.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) haksız kazancın elde edilmesi.

Hastanın fazladan ücret talep etmesi.

Örgütün nihai hedefinin, doğum ünitelerinin doluluğunun artırılarak maddi kazanç sağlanması gerektiği belirtiliyor.