Yunanistan da Muhalefet partileri hükümeti Filistin devletinin tanınması yönünde tavır almaya çağırıyor.
Ülkedeki parlamento partilerinin çoğu, Filistin devletinin tanınmasından yana ve ND hükümetine, iki ülke arasındaki siyasi çözüme “yeşil ışık” yakma kararı veren İspanya, İrlanda ve Norveç’in yolunu takip etmesi çağrısında bulunuyor. Üç Avrupa devletinin tarihi kararı, Yunanistan’da Filistin devletini tanıma ihtimali hakkındaki tartışmayı yeniden alevlendirdi; ülkedeki partilerin çoğu Parlamento içinde ve dışında Orta Doğu’da adil bir çözüm zamanının geldiğini ilan etti. Daha spesifik olarak SYRIZA, PASOK, KKE, Pleussi Eleftherias ve Yeni Sol, Filistin devletinin tanınmasından yanaydı ve Yunan hükümetine ilgili adımı atması çağrısında bulundu.
SYRIZA: Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti
SYRIZA’nın dışişleri sorumlusu Rena Dourou, partisinin iki devletli çözümü desteklediğini açıkça belirtti ve hükümete bu konuda girişimde bulunma çağrısında bulundu. “Yunan hükümetinin, BM kararları ve 1967 sınırları temelinde, adalet ve güvenlik için aktif, çok taraflı diplomasi bağlamında, iki devletin barış içinde bir arada var olacağı bir çözüm için nihayet inisiyatif alması için mücadele ediyoruz. Doğu Kudüs, Filistin devletinin başkentidir” dedi
Aynı zamanda hükümete, Aralık 2015’te Parlamento’nun Filistin devletini tanıma yönünde oybirliğiyle aldığı kararı uygulayıp uygulamayacağını açıklama çağrısında bulundu.
PASOK: “Gordian bağı” Filistin devletinin kurulmasıyla çözülür
PASOK ayrıca Parlamento Temsilcisi Dimitris Mantzou aracılığıyla Filistin devletinin tanınmasını da destekledi. Manzos Parlamentoda yaptığı konuşmada, “‘Gordion bağlantısı” yalnızca tek bir yolla çözülebilir: BM’nin onlarca yıldır karar verdiği gibi bir Filistin devletinin kurulmasıyla.” dedi. Aslında, bunun “sabit bir ulusal pozisyon ve Pasok’un pozisyonu” olduğunu ve “Andreas Papandreou’nun hareketini Gazze’nin trajedisinde ne olduğunu soran herkesin açık kapılara çarptığını” da ekledi.
“Filistin Devletinin derhal tanınması için ne yapmayı planladığınızı açıklığa kavuşturun”
Özgürlük Yelkeni: Filistin Devleti adına tavır alın
Buna göre Seyrüsefer Özgürlüğü Başkanı Zoe Konstantopoulou, hükümete pozisyonunu netleştirmesi için baskı yaptı. “Filistin devletinin tanınması yönünde tavır alın. Üç AB üyesi ülke bunu zaten yapıyor ve daha fazlası da gelecek. Ülkemizin tükenip tükenmemesi çok önemli. Kiminle; 1998’de uluslararası ceza mahkemesinin kurulmasına karşı oy kullananlarla mı?” dedi ve Başbakan Kyriakos Miçotakis’ten “Netanyahu hükümeti personelinin işlediği suçları kınamasını” istedi.
Yeni Sol: Tarihin sağ kanadıyla hükümet kurmak
Yeni Sol, kendi adına, başbakanı bir Filistin devletini tanıyarak tarihin doğru tarafında yer aldığı iddiasını kanıtlamaya çağırdı. “Yunan hükümeti kendisini derhal tarihin doğru tarafına yerleştirmeli. Yeni Sol, Yunan Parlamentosu’nun 2015 yılında oybirliğiyle aldığı karara dayanarak, 1967 sınırlarında Filistin Devleti’nin tanınmasına devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Buna göre Milletvekili Sia Anagnostopoulou dün Meclis’te İspanya, İrlanda ve Norveç’in girişimine atıfta bulunarak şunları söyledi: “Yalnızca bu ülkelerin kararını memnuniyetle karşılamakla kalmıyoruz, aynı zamanda Yeni Sol olarak Mart ayından bu yana Filistinlilerin tanınmasını talep ediyoruz. Bu dönemde Filistin halkının soykırımına yol açan büyük bir tarihi adaletsizliğin ortadan kaldırılması için devlet olarak AB bağlamında baskı yapmaya devam edeceğiz”.