Zengin ülkeler arazi peşinde

Gelişmiş ülkelerin satın aldığı veya kiraladığı tarım alanlarının toplamı, Türkiye'nin toplam alanının 2,9, tarım alanlarının 9,5 katını geride bıraktı.

Eklenme Tarihi: 11 Tem 2016
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Zengin ülkeler arazi peşinde

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada tarım alanlarının gelişmiş ülkelerin kontrolüne geçtiğine işaret ederek, "Gelişmiş ülkelerin satın aldığı veya kiraladığı tarım alanlarının toplamı, Türkiye'nin toplam alanının 2,9, tarım alanlarının 9,5 katını geride bıraktı" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye nüfusu 1990-2015 döneminde yüzde 39,4 artarken, tarım alanlarının yüzde 14 azalarak 27 milyon 856 bin hektardan 23 milyon 949 bin hektara gerilediğini belirtti.

Verilerin Türkiye’nin tarım alanlarını korumakta başarılı olmadığını gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, tarım alanlarının sadece ülke nüfusunu beslemediğini, Suriye ve Irak’tan gelen 3 milyon sığınmacının, sayıları 1-2 milyonu geçen yabancının ve 41 milyon turistin de bu toprakların üzerinde çiftçiler tarafından üretilen ürünlerle karnını doyurduğunu kaydetti.

"Tarım alanlarımızı gözümüz gibi korumalıyız"

Bayraktar, tarımın ülke milli gelirine katkısının 55-56 milyar doları bulduğuna dikkati çekerek, "Bunların hepsinin sürekliliği tarım alanlarımızı korumamıza bağlıdır. Gıda güvencemiz sürsün istiyorsak, tarım alanlarımızı gözümüz gibi korumalıyız. Artık kaybedecek bir karış bile tarım alanımız yok" değerlendirmesinde bulundu.

Alternatif marjinal tarım arazileri mevcutken verimli tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanmanın büyük savurganlık olduğunun altını çizen Bayraktar, "Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin, imara açılmasına asla izin verilmemelidir. Bu arazilerin üzerine sanayi tesisleri, konut alanları kurulmamalıdır. Turizm, madencilik ve ulaştırma için verimli tarım arazileri heba edilmemelidir. Ülkede tarıma elverişli olmayan çok geniş alanlar varken, meyve ağaçları, zeytinlikleri kesip, yazlıklar inşa etmek kabul edilebilir bir durum değildir" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Türkiye'de işlenen tarım alanları içinde, hiçbir sorunu bulunmayan ve her türlü tarım yapılabilen, birinci sınıf tarım arazisinin payının sadece yüzde 6 olduğuna dikkati çekerek, gıda güvencesi için bu alanların hassasiyetle korunması, Toprak Koruma Kurulları’nda da Ziraat Odalarının temsilcisinin olması gerektiğini belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 184 büyük ovayı tarımsal SİT alanı olarak ilan etmesinin de çok önemli olacağını ifade eden Bayraktar, sadece büyük ovalar değil, Türkiye'nin tüm ovalarının tarımsal SİT alanı kapsamına alınması gerektiğini savundu.

Tarım alanı kiralamada İngiltere başı çekiyor

Şemsi Bayraktar, dünyada tarım alanlarının değerinin gelişmiş ülkeler tarafından iyi bilindiğini, sanayileşmiş olan bu ülkelerin tarımı da ihmal etmediğini ve tarımda en ileri ülkeler içinde yer aldıklarını vurgulayarak, sayıları sürekli artsa da Dünya Ticaret Örgütü’nün raporuna göre, 41 ülkenin başka ülkelerde toprak kiraladığını veya satın aldığını, 62 ülkenin ise topraklarını ikinci bir ülkeye kiraya verdiğini veya sattığını bildirdi.

İngiltere’nin Afrika’da kiraladığı veya satın aldığı tarım alanların toplamının İsrail’in 2,5 katına yaklaştığını belirten Bayraktar, gelişmiş ülkelerin satın aldığı veya kiraladığı tarım alanlarının toplamının, Türkiye’nin toplam alanının 2,9, tarım alanlarının 9,5 katını geride bıraktığını kaydetti. Bayraktar, şunları kaydetti:

"Tarım alanı kiralama veya satın almada İngiltere, ABD ve Çin başı çekiyor. Bu ülkeleri, Almanya, Hindistan, Suudi Arabistan, Singapur, Hollanda, Katar, BAE, Malezya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Ürdün izliyor. Geniş tarım alanları kiralayan ülkeler içinde Türkiye ve Mısır da var. Bu ülkeler her yıl on milyarlarca dolar para harcayarak tarım alanları kiralıyor. Topraklarını kiralayan veya satan ülkeler içinde de ilk sıraları Kongo Cumhuriyeti, Endonezya, Filipinler, Sudan, Etiyopya, Brezilya, Madagaskar, Mozambik, Tanzanya, Gabon, Kenya, Kamboçya, Nijerya, Rusya, Ukrayna alıyor. Geniş tarım alanlarını kiralayan veya satan ülkeler içinde Uganda, Liberya, Gabon gibi Afrika ülkeleri, Pakistan, Tacikistan gibi Asya ülkeleri de var. Biz tarım alanlarımızı koruyamazken, gelişmiş ülkeler hızla başka ülkelerden tarım alanı kiralıyor, satın alıyor. Afrika başta olmak üzere çeşitli ülkelerin 227 milyon hektarlık tarım alanı zengin ülkelerin eline geçmiş durumda."

Bayraktar, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün de (TİGEM) Sudan’da 780 bin hektar arazi kiraladığını, ön sözleşme imzaladığını belirtti.