Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun tarım işçisi ailelerin okul çağındaki çocuklarına dair soru önergesine verdiği yanıtta, bu çocuklar için alınan tedbirleri ve istatistikleri açıkladı.
“Takip ekipleri kuruldu”
Bakan Ziya Selçuk, verdiği yanıtta mevsimlik tarım işçisi aile çocuklarının eğitim olanaklarından mahrum kalmamaları adına, 21 Mart 2016 “Mevsimlik Tarım İşçisi Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi” konulu genelgenin yürürlüğe girdiğini ve bu genelge kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nın görev ve sorumlulukları dâhilinde çocukların eğitim haklarından mahrum kalmamaları için önlemler alındığı belirtildi.
Selçuk’un yanıtında alınan önlemler şu şekilde sıralandı:
İl/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde “İl/İlçe Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri ile Göçer veya Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarını Takip Ekipleri” kurulmuştur. Takip ekiplerince, iline gelen veya ilinden giden mevsimlik tarım işçisi, göçer veya yarı göçer ailelere ve işverenlere yönelik çocukların eğitime erişimleri hususunda bilinçlendirme amaçlı ziyaretler yapılmaktadır. Öğrencilerin takip ekiplerinin yönlendirmesi ile en yakın okula taşıma yoluyla eğitime erişimleri sağlanmaktadır. e-Okul Yönetim Bilgi Sisteminde “Mevsimlik Tarım İşçi Öğrencisi” geçici nakil nedeninden gelen öğrenciler, misafir öğrenci olarak kayıt ettirilmekte ve öğretmenlerin bu öğrencilere verdikleri puanlar ile devam durumları kayıtlı oldukları okul müdürlüklerine dijital ortamda gönderilmektedir. Böylece her iki okulun öğretmenleri de öğrencinin eğitim sürecini takip etmektedir. Mevsimlik tarım işçi çocuklarından kayıtlı oldukları okuluna geri dönen öğrencilere ihtiyaç olması hâlinde telafi eğitimleri yapılmaktadır. Yaz tatillerinde kurslar düzenleniyor
Genelge kapsamında ayrıca, kurulan takip ekiplerinin çalışmalarını Haziran ve Aralık ayları olmak üzere yılda iki kez bakanlığa raporladıkları belirtilen açıklamada, bu öğrencilerin merkezi sistem sınavlarına girebilmeleri için göç ettikleri yerlerde başvurmaları halinde yedek sınıflar oluşturularak sınava girmelerinin sağlandığı belirtildi.
Bunların yanı sıra il/ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından tarım işçisi ailelerin çocuklarının okul kıyafeti, kırtasiye ve benzeri ihtiyaçlarının karşılandığı belirtilirken, alınan diğer tedbirler de şu şekilde sıralandı:
Öğrencilerin ailelerine yönelik olarak halk eğitim merkezleri vasıtasıyla eğitimin önemi, eğitime erişim, eğitim hakkından faydalanma konularında bilgilendirme faaliyetleri, aile içi ve bireysel eğitim danışmanlık hizmetleri ve meslek edindirme kursları ile imkanlar dahilinde 1. ve 2. kademe okuma yazma kursları düzenlenmektedir. Halk eğitim merkezleri aracılığıyla yarıyıl tatili ve yaz tatillerinde öğrencilere yönelik destekleme yetiştirme kursları ile sosyal etkinlikler düzenlenmektedir. Bakanlığımız bu Genelge haricinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde yürütülen Ulusal İstihdam Stratejisi ve Çocuk İşçiliği İle Mücadele Ulusal Programı belgelerinde yer alan mevsimlik tarım işçiliği konusundaki eylemleri de yerine getirmektedir. Bakanlığımız her yıl düzenli olarak mevsimlik tarım işçisi takip ekiplerimize hizmet içi eğitimler düzenlenmektedir. Bu eğitimler ile takip ekiplerimizin çocuk işçiliği ve eğitimi konusunda bilgilendirilmesinin yanı sıra birbirleri ile iletişimleri güçlenmekte ve çocuklara yönelik alınacak aksiyonlarda daha hızlı hareket edilmesi sağlanmaktadır. 16 bin 193 öğrenci
Tarım işçisi ailelerin okul çağındaki çocuklarının sayısına dair soruya yanıt veren Selçuk, “Bakanlığımıza bağlı ilköğretim kurumlarında mevsimlik tarım işçi ailelerine ait toplam 16 bin193 öğrenci bulunmaktadır. Bu sayı mevsimlik tarım işçiliği nedeni ile yer değiştiren öğrencilerin nakil hareketleri ile belirlenmektedir” dedi.
2020-2021 eğitim öğretim yılında yatılı bölge ortaokullarında toplam 42 mevsimlik tarım işçisi aile çocuğunun bulunduğunu aktaran Bakan Selçuk, Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği hükümlerince 81 il genelinde eğitim hakkından yoksun kalması muhtemel mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının taşıma kapsamına alınarak eğitime erişimlerinin sağlandığını belirtti.
Bakan Selçuk, taşınan öğrencilerin uygulama türlerine göre toplam sayısına dair veri tabanında bilgi bulunmasına rağmen mevsimlik tarım işçilerinin taşınan öğrencilerine ilişkin ayrıca bir veri tutulmadığını da kaydetti.