ABD’de yönetim krizi

ABD Başkanı Donald Trump, vize kararnamesini uygulamayı reddeden Vekil Adalet Bakanı Sally Yates’i görevden aldı. Yates’in yerine atanan Dana Boente, Adalet Bakanlığı çalışanlarına “başkanımızın yasal emirlerini savunun” talimatı verdi. Ülkede diplomatlar da ayaklandı. Beyaz Saray, aynı emre direnen 100’den fazla Dışişleri Bakanlığı çalışanının da görevlerinden ayrılmasını istedi.

ABD’de yönetim krizi
01 Şub 2017 07:58:42

ABD başkanlık koltuğunda 11'nci gününü tamamlayan Donald Trump, Müslüman 7 ülkenin vatandaşlarına kapıları kapatan kararnameyi imzalayarak ülkeyi yönetim krizine soktu. Donald Trump, kararnameyi uygulamayacağını açıklayan Adalet Bakanı Vekili Sally Yates'i ihanet suçlamasıyla görevden aldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, “yasal bir kararnameyi uygulamayı reddederek Adalet Bakanlığına ihanet etmiştir” ifadelerine yer verildi. Görevine Obama döneminde atanan Adalet Bakanı Vekili Yates, bir mektupla Adalet Bakanlığı avukatlarına Trump'ın cuma günü imzaladığı vize yasağı kararını mahkemelerde savunmamaları talimatını vermişti.

BAŞKANINIZI SAVUNUN, TALİMATI

Yates'in yerine Virginia Doğu Bölge Savcısı Dana Boente'nin atandı. Boente, Adalet Bakanlığı çalışanlarına yönelik bir genelde yayınlayarak “başkanımızın yasal emirlerini savunun” talimatı verdi. Demokrat Partililer ise Adalet Bakanalığı'nı tarafsızlığı yitirmekle suçladı.

DİPLOMATLAR DA AYAKLANDI

ABD Dışişleri Bakanlığı diplomatlarının, Trump'ın emrine karşı çıkan birer memorandum hazırladıkları ve bakanlık içinde dağıttıkları bildirildi. Vietnam Savaşı sırasında diplomatların, hükümetin dış politika kararlarıyla hemfikir olmadıklarını göstermek için kurulan “Muhalefet Kanalı” adıyla bilinen şubeye gönderilmek için hazırlanan memorandumların normalde gizli tutulduğu ve olası bir misillemeye karşı gerekirse anonim olarak yazılabildiği belirtiliyor. Washington Post gazetesi, 100'ü aşkın diplomatın, memorandumun çeşitli versiyonlarını imzaladıkları ve bunların gözden geçirilmeye devam edildiğini bildirdi.

BU DİYARDAN GİDERLER

Memorandum bakanlıkta dağıtılmaya devam ederken bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Trump'ın seyahat yasağının ülkeyi daha güvenli hale getirdiğini savunurken, “kariyer bürokratlarının bununla bir sorunu mu var? O zaman ya bu programla devam ederler ya da giderler” dedi.

İngiltere'de vize protestosu

Donald Trump'ın, 7 İslam ülkesinin vatandaşlarının ABD'ye girişini yasaklama kararı İngiltere'de protesto edildi. Gösteride, Trump'ın tartışmalara neden olan vize yasağı kararını protesto eden katılımcılar ayrıca İngiltere Başbakanı Theresa May'in geçen hafta ABD'yi ziyaret ederek, Trump ile yakın ilişki kurmasına ve İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in Trump'ı Birleşik Krallık'a davet etmesine tepki gösterdi. Londra'daki Başbakanlık binası önünde binlerce kişi toplandı. ”Aptal Trump”, “Açıkça 'sığınmacılar buraya hoşgelsin' diye bağırın” ve “May kendinden utan” gibi sloganların atıldığı gösteride protestocular ellerinde “Trump seni burada istemiyoruz”, “Irkçılığa hayır, Trump'a hayır” ve “Müslümanların hakları, insan haklarıdır” yazılı pankartlar tuttu.

UTANÇ İLİŞKİSİ

Protestoya katılan İngiltere'de muhalefetteki Liberal Demokrat Parti'nin lideri Tim Farron, “Trump, önüne kırmızı halı serilecek adam değil” dedi. Avrupa Konseyi İyi Niyet Elçisi ve insan hakları aktivisti Bianca Jagger da Trump'la özel ilişki kuran İngiltere Başbakanı Theresa May'dan utanç duyduğunu söyledi. Londra'daki protestonun yanı sıra ayrıca Manchester, Cardiff, Edinburgh, Glasgow, Birmingham ve Liverpool da dahil olmak üzere ülke genelindeki 30'dan fazla kentte benzer protestolar düzenlendi.

Dubai'de Trump'çı güvenlik şefi

Dubai Güvenlik Servisi Şefi Dhahi Khalfan Tamim, ABD Başkanı Donald Trump'un bazı ülke vatandaşlarını ülkesine almaması kararını sonuna kadar desteklediklerini açıkladı. Tamim'in bu ifadeleri ülkesinde de tepkiye neden oldu. Tamim, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ABD'nin güvenlik gerekçesiyle bazı kişileri ülkesine almamasını sonuna kadar desteklediklerini belirterek “Önceki ABD yönetimi tüm Arap erkeklerinin tamamını terörsit olarak benimsedi, Sayın Trump sizin yaptığınız doğru” ifadelerini kullandı. Güvenlik Şefinin yazdıkları ülkesi başta olmak üzere birçok bölge ülkesinde tepkiyle karşılandı. Arap sosyal medya kullanıcıları Tamim'in tavrının doğru olmadığı konusunda birleşti.

Sporcular muaf

ABD Başkanı Donald Trump'ın seyahat yasağından sporcuların etkilenmeyeceği bildirildi. Beyaz Saray, ABD Olimpiyat Komitesine (USOC) ülkeye gelen sporcuların seyahat yasağından etkilenmemesi için gerekli önlemleri alması talimatını verdi. USOC Başkanı Larry Probst kendilerinden, tüm ülkelerden gelen yabancı sporcuların, uluslararası müsabakalar için ABD'ye kolay girişini sağlamalarının istendiğini belirtti.



0 Yorum

Yorum Yaz