AB’de işsizlik oranı en düşük seviyede: Türkiye’de durum ne?

Avrupa’da yükselen enflasyon oranlarına rağmen istihdamdaki istikrar değişmedi. İşsizlik oranlarının düşüş gösterdiği AB’de işsizlerin oranının en çok olduğu ülke İspanya olurken, Türkiye’de ilk 3 arasında yer aldı. Almanya ve Hollanda ise istihdamdaki güçlerini bir kez daha gösterdi.

AB’de işsizlik oranı en düşük seviyede: Türkiye’de durum ne?
14 Nis 2022 11:41:09

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa ülkelerinin Şubat ayına ait işsizlik rakamlarını açıkladı. Avrupa Birliği (AB) genelinde işsizlik oranları düşüş trendine devam ederken, son 14 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Peki, Avrupa’da işsizlik oranlarının en yüksek olduğu ülke hangisi? Almanya’da işsizlik oranı kaç? Türkiye’de durum ne?

Eurostat’ın verilerine göre, Şubat 2022’de AB ülkelerinde toplam 13 milyon 267 bin kişi işsizdi. İşsiz sayısı Ocak 2022 ile kıyaslandığında ise 221 bin kişi azaldı. Avrupa ülkelerinde işsizlik oranları Şubat 2021 ile kıyaslandığında ise yüzde 1,3 puanlık düşüş meydana geldi ve yüzde 6,2 oldu.

İSPANYA, İŞSİZLİK ORANLARINDA ZİRVEDE: TÜRKİYE İLK 3 SIRADA

Eurostat’ın verilerine göre, Avrupa’da işsizlik oranlarının en yüksek olduğu ülke İspanya oldu. Uzun yıllardır işsizlik sorunuyla mücadele eden Akdeniz ülkesinde işsizlerin oranı Şubat 2022’de yüzde 12,6 olarak gerçekleşti. Bu alanda İspanya’nın hemen ardından Yunanistan geliyor. Ekonomik krizlerle boğuşan ve toparlanmaya çalışan Yunanistan’da Şubat ayındaki işsiz oranı yüzde 11,9 seviyelerinde seyretti. Ekonomik olarak istikrarlı şekilde negatif bir görüntü çizen Türkiye’de de işsizlik oranları düşüşte. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye’de işsizlik bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 10,7’ye geriledi.

ÇEKYA İSTİKRARINI SÜRDÜRÜYOR: ALMANYA, ENFLASYONA RAĞMEN İSTİHDAMDA GÜÇLÜ

Avrupa’da işsizlik oranlarının en düşük olduğu ülke Çekya oldu. Uzun yıllardır bu alandaki liderliği kimseye kaptırmayan Çekya’da Şubat 2022’de işsizlik oranı yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşti. Bu alanda Çekya’nın hemen ardından Polonya geliyor. AB’nin ekonomik olarak hızlı büyüyen ülkeleri arasında gösterilen Polonya’da işsizlerin oranı yüzde 3 oldu.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından enflasyon oranlarının son 40 yılın zirvesine çıktığı Almanya, istihdam konusunda gücünü gösteriyor. AB’nin dev ülkesinde enflasyon oranları yükselse de işsizlik oranı yüzde 3,1 olarak gerçekleşti. AB’de enflasyonun en yüksek olduğu 3. ülke olan ve tüketici fiyatlarında son 46 yılın zirvesine çıkan Hollanda da işsizliğin en az olduğu ülkeler arasında. AB ülkesinde Şubat 2022’de işsizlik oranı yüzde 3,4 olarak gerçekleşti.



0 Yorum

Yorum Yaz