DSÖ: Koronavirüsün merkezi Afrika'ya kayabilir

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs pandemisinin yeni merkezinin Afrika olabileceği uyarısını yaptı.

DSÖ: Koronavirüsün merkezi Afrika'ya kayabilir
17 Nis 2020 19:47:10

Geçen hafta teyitli 18 binden fazla vaka ve yaklaşık 1000 ölümün bulunduğu Afrika'da koronavirüs pandemisinin yayılmasıyla ilgili DSÖ Afrika Bölgesi Direktörü Dr. Matshidiso Moeti açıklamalar yaptı. 

Dr. Matshidiso Moeti, BBC'ye demecinde, Afrika'nın pandeminin yeni merkezi olabileceğini, vaka sayısının her gün arttığını, virüsün başkentlerden daha iç bölgelere atlayıp Güney Afrika, Nijerya, Fildişi Sahili, Kamerun ve Gana'da yayıldığını söyledi. 

'Afrika'nın çok sayıda koronavirüs hastası olması halinde bunları tedavi edecek kapasitesinin bulunmadığını, dolayısıyla tedaviden çok önlemeye odaklandıklarını' aktaran Dr. Moeti, "Yoğun bakımda kritik tedaviye ihtiyaç duyan insan sayısını en az indirgemek istiyoruz, çünkü Afrika ülkelerinin çoğunun uygun, yeterli yoğun bakım birimlerine sahip olmadığını biliyoruz" diyerek ekledi:

"Söylemek zorundayım ki, solunum cihazları eksikliği, ülkelerin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri."

Ağır koronavirüs hastalarının hayatta kalabilmesi için solunum cihazları en önemli unsur. 

Afrika'daki ilk teyitli koronavirüs kurbanlarından biri, martta ölen Zimbabveli gazeteci Zororo Makamba olmuştu.

Başkent Harare'deki yetkililer, 'Makamba'yı tedavi edecek solunum cihazlarının olmadığını' söylemişti. 

Virüsün aşırı nüfus yoğunluğuna sahip, aşırı kalabalık, temiz su ve sabuna erişim olmayan yerlerde yayılması ihtimali de başlıbaşına endişe nedeni.

DSÖ Afrika Acil Operasyonlar Yöneticisi Michel Yao, bir başka brifingde, Afrika'da gelecek ayda 10 milyondan fazla ağır koronavirüs vakası görülebileceğine dair projeksiyonlar yapıldığını, ama bu tahminlerin alınan önlemlere ve sahadaki duruma göre değişebileceğini söyledi. 

Ayrıca BM Ekonomik Komisyonu, Londra'daki Imperial College'ın modellemesini temel alan bir rapor yayımladı. Rapora göre koronavirüse hiçbir müdahalede bulunulmadığı en kötü hal senaryosunda Afrika 1.2 milyar vaka ve 3.3 milyon ölüm görebilir. 

Sıkı sosyal mesafe ve evde kal kampanyasının uygulandığı en iyi hal senaryosunda ise kıta 122 milyon vaka ve 300 bin ölümle karşılaşabilir.  

DSÖ Afrika Bölgesi Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, medya bilgilendirme toplantısı da düzenleyerek, ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüsle mücadelesini beğenmediği DSÖ'ye mali katkıyı kesmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Matshidiso Moeti, 'bunun kıtadadaki birçok operasyonu özellikle de aşılama çalışmalarını sekteye uğratacağını' belirtti.

'ABD'nin örgüte en büyük katkıyı veren ülkelerden biri olduğunu' hatırlatan Dr. Moeti, 'çocuk felci, AIDS ve sıtma gibi hastalıklarla mücadelenin doğrudan etkileneceğini' vurguladı.

'ABD'nin DSÖ'nün sadece mali anlamda değil stratejik anlamda da ortağı olduğuna' dikkat çekerek Trump yönetimine 'kararını gözden geçirme' çağrısı yapan Moeti, DSÖ'nün ABD'deki çok sayıda teknik enstitüyle çalıştığını ve bunların örgütün strateji ve politika üretmesinde önemli oyuncular olduğunu ifade etti.

DSÖ'nün verilerine göre, 2018'de dünyada sıtmadan ölen 405 bin kişinin yüzde 94'ü Afrika'da hayatını kaybetti. Kıtada aynı yıl AIDS nedeniyle ölenlerin sayısı yaklaşık 470 bindi. 

 



0 Yorum

Yorum Yaz