Koalisyon mu erken seçim mi?

Meclis yarışında ilk raundu AKP kazandı. İsmet Yılmaz Meclis Başkanı oldu. Ancak Kasım’da erken seçim ihtimali ile koalisyon hesapları atbaşı gidiyor.

Koalisyon mu erken seçim mi?
03 Tem 2015 11:08:29


Masada üç seçenek var. AKP-MHP Koalisyonu yeniden gündemde, AKP-CHP koalisyonu epey zayıflasa da rafa kalkmış değil. Meclis Başkanlığında İktidarın, muhalefetle anlaşmaması ise erken seçimi gündeme getirdi. Kafalardaki soru ise, Bahçeli’nin son dakikada, “Tüm alternatifler tüketilir ve siyasi istikrarsızlık baş gösterirse, Türkiye’yi namerde muhtaç etmeyiz” diyerek Davutoğlu ile Koalisyon kurup kurmayacağıdır.

Meclis Başkanlığında ilk raundu AKP’li İsmet Yılmaz kazandı. Kasım’da erken seçim ihtimali ile koalisyon hesapları at başı gidiyor.

Koalisyon hesaplarında masada üç seçenek var. AKP-MHP koalisyonu yeniden gündemde, AKP-CHP koalisyonu epey zayıflasa da rafa kalkmış değil. Meclis Başkanlığında iktidarın, muhalefetle anlaşmaması ise erken seçimi gündeme getirdi. Kafalardaki soru ise Bahçeli’nin Davutoğlu ile koalisyon kurup kurmayacağı.

TBMM Başkanlık seçimleri tam bir taktik savaşına sahne oldu. Geçici Başkan olarak Meclis’i yönetirken “göz dolduran” Deniz Baykal’ı seçtirmek için muhalefet bir hayli hareketlendi. İlk başlarda MHP ile koalisyon ihtimali güçlü iken, Baykal’ın 10 Haziran’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la sır görüşmesi ve Meclis Başkanı seçilme ihtimali ibreyi AKP-CHP koalisyonuna çevirmişti. Meclis’te CHP’li milletvekilleri koalisyonda alınacak bakanlıkları bile hevesle konuşmaya başlamışlardı. MHP ile koalisyon ihtimaline ise kamuoyunda daha az şans veriliyordu.

BAHÇELİ RÜZGARI KENDİNE ÇEVİRDİ

Ancak MHP lideri Devlet Bahçeli, önceki gün Meclis Başkanlığı seçimlerinin son turunda geçersiz oy kullanarak AKP adayı İsmet Yılmaz’a Meclis Başkanlığı yolunu açınca ibre MHP’li koalisyon formüllerine dönmüş durumda. Her ne kadar Meclis Başkanlığı seçimi ile koalisyon hesaplarını ayrı tutmak gerekiyorsa da Bahçeli’nin, önceki gün Meclis grup toplantısındaki şu ifadeleri önemli bir ipucu: “Başkanlık seçimini müteakiben, öncelikle çözülmesi gereken yeni hükümetin kurulması işidir. Eğer ki tüm alternatifler tüketilir ve siyasi istikrarsızlık baş gösterirse, Türkiye’yi Allah’ın izniyle namerde muhtaç etmeyiz, sorumluluktan kaçmayız.”

ERKEN SEÇİM HESAPLARI

Ancak Bahçeli’nin bu son açıklamaları da tek başına muhtemel koalisyonun garantisi değil. Aksine Bahçeli “Hiçbir şart altında hükümet kurulamazsa, şüphesiz ki millet tek adrestir. MHP Türk milletinin tercihine gönülden bağlıdır” sözleriyle hem milletin yüzde 41 ile tercih ettiği AKP ile muhtemel koalisyonun kapılarını açık tutarken, aynı zamanda da Kasım’da erken seçimi işaret ediyor. Koalisyon havasına giren CHP ise MHP’ye ateş püskürüyor. Aynı şekilde HDP de Demirtaş’ın ağzından muhtemel MHP’li koalisyonu, “Savaş Kabinesi” olarak görüyor. Hükümet kurma çalışmalarının haftaya başlaması bekleniyor.



0 Yorum

Yorum Yaz