Myanmar'da askeri yönetim Facebook'a erişimi engelledi

Myanmar'da 8 Kasım 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla darbeyle yönetime el koyan ordu, sosyal medya sitesi Facebook'un geçici olarak kapatılması yönünde karar aldı.

Myanmar'da askeri yönetim Facebook'a erişimi engelledi
04 Şub 2021 10:55:02

Arakanlı Müslümanlara zulmüne sessiz kalan Nobel Barış ödüllü Aung San Suu Kyi'e 8 Kasım 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla darbe yapan Myanmar cuntası, Facebook 'un yanı sıra Instagram ve WhatsApp'ı geçici olarak kapatılması yönünde karar aldı.

50 yılı aşkın askeri cunta yönetimi altında yaşayan Myanmar halkı ordunun yeniden yönetime el koymasının ardından sivil itaatsizlik eylemleri başlattı. Myanmar'da cuntaya karşı muhalefet, ülkede çoğunlukla kullanılan sosyal medya platformu Facebook'ta çok güçlü bir şekilde ortaya çıktı.

Facebook'ta yeni oluşturulan ve 24 saat içinde 150 binden fazla takipçi toplayan Myanmar Sivil İtaatsizlik Hareketi, Myanmar askeri cuntasının dikkatini çekti.

En son 30 şehirde 70 hastane ve medikal departmandaki sağlık çalışanlarının iş bıraktığını açıklayan Myanmar Sivil İtaatsizlik Hareketi gibi sosyal medya oluşumlarına engel olmak isteyen Myanmar cuntası Facebookbaşta olmak üzere sosyal medyaya engel koydu.

Dün gece de darbeyi protesto etmek isteyen insanların tencere ve tavalarla balkonda ses çıkarttı. Bunun yanı sıra caddelerde uzun araba konvoyları kornalarıyla askeri yönetimi protesto etti. Protesto gösterileri Facebook'ta çok sayıda kullanıcı tarafından paylaşıldı.

İSTİKRAR İÇİN FACEBOOK ENGELİ

Myanmar darbeci İletişim ve Enformasyon Bakanlığından yapılan açıklamada, devlete ait telekom şirketi MPT ve ülkedeki özel internet sunucularına Facebook'a erişimi 7 Şubat'a kadar engelleme emri verildiği duyuruldu.

Bakanlığın açıklamasında, kararın ülkede istikrarın sağlanması için alındığı belirtilerek, "An itibarıyla bazı şahıslar, Facebooküzerinden yalan haber ve bilgi paylaşarak halk nezdinde yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermektedir" ifadesi kullanıldı.

Facebookülkede siteye erişimin yapılamadığını doğruladı

Hükümetin talimatının ardından 23 milyon kullanıcıya sahip MPT, Facebookbaşta olmaküzere Instagram ve WhatsApp uygulamalarına da yasak koyarken diğer telekom şirketleri ise sadece Facebook'u engelledi.

Facebooksözcüsü Andy Stone da Myanmar'da siteye erişimin yapılamadığını doğruladı.



0 Yorum

Yorum Yaz