Saatlik ücrette Avrupa sonuncusuyuz: ‘Çalışanın emeği 1 kilo domatesten ucuz’

Türkiye’nin saatlik işgücü ücretinde 32 Avrupa ülkesi arasında sonuncu olduğunu hatırlatan CHP'li Toprak, "Çalışanın emeği 1 kilo domatesten ucuz” dedi.

Saatlik ücrette Avrupa sonuncusuyuz: ‘Çalışanın emeği 1 kilo domatesten ucuz’
04 Mayıs 2022 14:16:07

CHP Milletvekili Erdoğan Toprak, Türkiye’nin saatlik işgücü ücretinde 32 Avrupa ülkesi arasında sonuncu olduğunu belirterek, “AB’de saatlik ücret ortalama 28,6 Euro iken Türkiye’de 3,7 Euro. TÜİK’in 29,8 TL’lik saatlik ücret tutarıyla çalışanın emeği 1 kilo domatesten ucuz” dedi.

Toprak, AKP iktidarının ucuz emek gücü politikası ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. 1,4 milyar nüfuslu Çin’in bile ucuz emek politikasını yıllar önce terk ettiğine dikkat çeken Toprak, iktidarın en başta ilk düğmeyi yanlış iliklemesiyle her alanda çöken ekonomi modelinin, ülkeyi nitelikli beyin göçünün hızlandığı ucuz ihracat ve ucuz emek cennetine çevirdiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin, Eurostat (Avrupa İstatistik Ofisi) 2021 sıralamasında saatlik 29,8 liralık işgücü maliyeti ve çalışma ücreti ile 32 Avrupa ülkesi içinde sonuncu olduğunu vurgulayan Toprak, “AB’de saatlik ücret ortalama 28,6 Euro iken Türkiye’de 3,7 Euro! TÜİK’in 29,8 TL’lik saatlik ücret tutarıyla çalışanın emeği 1 kilo domatesten ucuz” dedi.

TÜRKİYE SAATLİK ÜCRETTE AVRUPA’DA SON SIRADA

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) 2021 yılı işgücü maliyetleri istatistiklerinde Türkiye yer almasa da Avrupa ülkelerine göre ücret uçurumu bir kez daha gün yüzüne çıktı. Avrupa’da en yüksek çalışma maliyeti 51,1 euro ile Norveç oldu. Bu rakam 2020 yılında 47,3 euro olarak belirlenmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2020 yılında Türkiye’nin saatlik işgücü maliyeti 3,7 euro. Eurostat verilerine göre 2016 Türkiye’de saatlik iş gücü maliyeti 6,6 euroydu. Buna göre 4 yılda neredeyse yarı yarıya kayıp bulunuyor.



0 Yorum

Yorum Yaz